Nya regler – Bredbandsinvestering får inte överlåtas

Jordbruksverket_RGBEtt sätt att finansiera utbyggnaden av fiber på landsbygden har varit att sälja det färdiga nätet till någon annan stor nätägare. På så sätt har byalagen kunna fått in en slant för att betala de grävkostnader som uppstår när man bygger fibernät.

Telia/Skanova har till exempel gått ut till många byalag och erbjudit 8 500kr / anslutning i nätet. Ingen obetydlig summa i det hela.Men, sedan i mars är detta inte längre tillåtet. Efter den 14 mars så får inte byalag som fått stöd från landsbygdsprogarmmet skriva avtal om överlåtelse av näten innan de fem åren passerat.

Alla projekt som beviljats pengar (hos oss handlar det om Odensvi och Hummelstad) har fått denna information från länstyrelsen. Men det har inte riktigt nått ut till de som just nu  planerar bredbandsprojekt.

Hurvida detta kommer att gälla även under kommande period är fortfarande oklart, men mycket lutar mot att någon form av begränsning kommer att finnas även framöver. Byalag som vill bygga fiber ska därför inte räkna med att en ”försäljning av nätet” ska kunna finansiera en del av utbyggnaden.

”Investeringar i bredband som finansierats med stöd från Landsbygdsprogrammet får inte överlåtas inom fem år från ursprungligt beslut om stöd. Det innebär även att byte av stödmottagare inte får ske efter att beslut om stöd fattats.

Upphandlingar eller avtal som tecknas före eller inom fem år från beslut om stöd och som innebär att stödmottagaren frånsäger sig ägandet vid tidpunkt efter fem år från beslut om stöd medges inte.”

Ladda ner beslutet här (pdf)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: