Varför LIS? (landsbygdsutveckling i strandnära läge)

larsK
Lars Karlsson, Kommunekolog

Till och från blir vi på kommunen kontaktade av nyfikna och intresserade studenter som vill veta hur vi agerar och tänker i olika frågor. Denna gång handlade frågorna om LIS (landsbygdsutveckling i strandnära läge) och frågan ställdes till min trevliga kollega Lars Karlsson på miljö och byggnadskontoret. Lars är kommunekolog och kan allt som man behöver veta om strandskyddslagstiftning. Ni som besökte något av våra strandsskyddsmöten förra hösten i Blankaholm, Edsbruk och Västervik träffade säkert Lars.

Hursom. Lars skickade över sina svar till mig för att fråga om jag hade något att tillägga. Det hade jag inte. Men jag tyckte att hans svar på ”varför LIS?” var så bra så att det förtjänas att läsas av fler.  Jag tycker att det ger en bra bild varför vi på kommunen arbetar med detta, och i vilka fall som det kan vara aktiuellt. 

Missa inte att vi just nu gör ett ”omtag” och letar efter nya LIS-område i kommunen. Har du idéer på vad som skulle kunna bli ett LIS-område, eller några tankar och funderingar, kontakta planarkitekt Erik Andersson 0490-25 40 70, erik.andersson@vastervik.se.

– – – –

1. Varför bedrivs landsbygdsutveckling i strandnära områden? Vad är syftet?

Syftet är egentligen inte att utveckla landbygden i strandnära områden utan snarare att utveckla landsbygden (punkt!). Ur ett kommunalt perspektiv vill vi att människor ska kunna bo kvar, leva och verka överallt i kommunen, men också att vi ska kunna erbjuda besökare en attraktiv turistnäring. Vår kommun är inte en särskilt stark jordbruksbygd (jämfört med Östergötland eller Skåne exempelvis) utan våra jordbrukare behöver komplettera sin näring med flera ben för att verksamheten ska gå runt. Många väljer då att satsa på turism, ofta med koppling till fiske och jakt eftersom det kan ge besökare under vår och höst utöver sommaren. För att sticka ut vill man använda de medel man har där sjönära lägen kan vara attraktiva.

2. Vill man genom LIS-områden locka till sig turister eller är det ett sätt att bli mer attraktiv som kommun för människor att flytta dit?

Vi har två typer av LIS-områden, det ena är förslag från människor med verksamhetsidéer, det andra är ett intresse av att utveckla orter på landsbygden med nya attraktiva boenden. Verksamheterna handlar ofta om att locka turister, primärt för att de som bor på landsbygden ska ha fler ben att stå på, men också i något slags förhoppning om att någon besökare ska tycka att det är trevligt nog för att vilja flytta hit.

3. Är landsbygdsutvecklingen i strandnära lägen något nytt i Västerviks kommun eller är det något man har arbetat med länge?

Politiskt har det under lång tid funnits en vilja att utnyttja våra stränder mer än vad som idag är möjligt, framför allt då i skärgården. Vid insjöarna har trycket alltid varit lägre men LIS-områden gav oss ett verktyg för att arbeta med utveckling just vid insjöarna.

4. Är LIS-områden ett sätt att konkurrera med andra kommuner?

Indirekt blir det såklart ett sätt att konkurrera, men vi ser det framför allt som ett verktyg för att hjälpa verksamheter på landsbygden att utvecklas. Det handlar mer om att skapa en stark näring inom kommunen än att konkurrera.

5. Ses LIS-områden som något positivt av allmänheten eller får det en del kritik? Hur ser kritiken ut?

Det har inte direkt varit någon allmän diskussion om våra LIS-områden. En del verksamhetsutövare har tyckt att processen med utpekande i ÖP är för tungrodd men annars har det inte varit något större problem.

6. Hur lång tid brukar de normalt ta att driva igenom en LIS-process

Arbetet var en del av ÖP 2025 och tog flera år. Vi håller på pröva ett (1) nytillkommet område och det verkar uppskattningsvis ta minst 6 månader i alla fall.

7. Hur kan nya LIS-områden generera ekonomisk tillväxt i Västerviks kommun?

Nya ben i framför allt jordbruken ger en ökad omsättning och fler personer sysselsatta i näringen vilket i sin tur också ger tillväxt. Den största nyttan är att även de små jordbruken kan drivas vidare med nya intäkter vilket gynnar både landsbygden och naturen.

8. Vad tillför dessa LIS-områden samhället?

Förhoppningsvis fler arbetstillfällen på landsbygden, ökade möjligheter att bo kvar samt underlag för service i form av affärer och liknande.

9. Har strandskyddsreformen fått betydande konsekvenser på landsbygdsutvecklingen i kommunen?

Nej, i alla fall inte än. Vi har hittills inga byggnationer i något av våra LIS-områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: