Nystart i fiberfrågan – kommunen och länstyrelsen laddar om

Det går inte att neka att bredbandsfrågan gått lite på sparlåga under de senaste månaderna. Det har visserligen varit full aktivitet i Hummelstad och Odensvi, men de nya initiativen har legat lite lågt.

Möjligheter via Länstyrelsen och landsbygdsprogrammet

En bidragande orsak är att en viktig del i utbyggnaden – möjligheten att få stöd från landsbygdsprogrammet – har haft ett uppehåll, då föregående programperiods pengar är slut, och den nya inte riktigt kommit igång än.

Men nu är det nära.

Länsstyrelsen (och Jordbruksverket) har meddelat att det ska gå att söka nya pengar redan från och med september månad. Då reglerna förändrats en del sedan förra perioden (oklart ännu hur) så har länstyrelsen i Kalmar bjudit in till ett möte i Kristdala.

odensviplöjer
Här grävs det i Odensvi

”Vi informerar om hur ni ansöker om projektstöd för bredbandsinvesteringar, vilka villkor och kriterier som gäller. Ett fiberprojekt som är klara med sin investering och har bredbandet igång berättar om sina erfarenheter. Information om upphandling, hur gör man och vad ska man tänka på. Tips och råd för att lyckas med projektets genomförande.”

Mötet är den 26 augusti 2014 kl. 9.00-15.15

Plats: Kristdala IOGT-NTO-lokal, Nyhemsgatan 3, Kristdala

Anmälan och program hittar du på Länsstyrelsens hemsida.

Hoppas att vi blir flera från kommunen som kan delta. det är viktigt att vi är snabba på bollen nu när möjligheten åter öppnas. 

 

Kommunens roll framövet

Den senaste tiden har vi internt pratat en del om hur vi som kommun ska agera i detta. Det står allt klarare för oss att vi måste ta en större och aktivare roll i utbyggnaden av fiber på landsbygden. I dagsläget är det inte beslutat på vilket sätt, eller hur mycket resurser som behöver avsättas. Men det finns ett uppdrag att ta fram ett förslag till kommunstyrelsen i början på hösten. Då ni få tydligt reda på vad ni kan förvänta er av oss.

Det kommer ändå att krävas ett engagemang från bygderna för att detta ska gå att genomföra. Den lokala personkännedomen, mobilisering och markfrågor blir bäst om den utgår ifrån ni som bor och verkar i bygderna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: