Nyhetsbrev nr 14

anslagstavla2Här kommer lite nyheter och tips från landsbygdsutvecklingen i Västervik.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nystart i bredbandsarbetet

Det går inte att neka att bredbandsfrågan gått lite på sparlåga under de senaste månaderna. Det har visserligen varit full aktivitet i Hummelstad och Odensvi, men de nya initiativen har legat lite lågt.

Nu sker en nystart, delvis genom att det från och med september åter går att söka pengar från landsbygdsprogrammet. Men även genom att Västerviks kommun under hösten kommer tydliggöra vilket stöd vi kan erbjuda byalag som vill bygga fibernät.

Den 26 augusti ordnar länstyrelsen med ett informationsmöte i Kustdala, om stöd för fiberutbyggnad. Läs mer här http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/sv/kalender/2014/Pages/infotraff-bredband-140826.aspx

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nya förbättringspromenader till hösten, Hjorted och Loftahammar. 

I höstas genomfördes förbättringspromenader för första gången i Västerviks kommun. Nu har vi utsett höstens två orter: Loftahammar och Hjorted. Valet föll på dessa två platser utifrån att det ska göras en fördjupning av översiktsplanen för Loftahammar, och att vi inför det arbetet behöver få till en dialog med invånarna. Hjorted valdes utifrån att det blivit en central skolort för vår södra landsbygd, och till hösten åter får butik.

Datum presenteras i början på augusti.

Läs mer om förbättringspromenader här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nu skapar vi servicepunkter! 

Kommunestyrelsen har beslutat att bjuda in butikerna i Ukna, Edsbruk, Odensvi, Blackstad, Totebo, (Hjorted) Gunnebo och Blankaholm till att samverka med kommunen. Syftet är att  att vi genom dessa värdefulla kanaler ska på ett bättre sätt nå ut med turist- och samhällsinformation. För de tjänster som butikerna utför åt kommunen så utgår en ersättning. Servicepunkterna ska vara klara att invigas i januari 2015.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Möjlighet att nominera nya LIS-områden

Som en del av arbetet med översiktsplanen tog vi fram dokumentet ”Bebyggelse på landsbygd”. Där beskrivs de områden i Västerviks kommun som idag är LIS-områden, vilket innebär att det blir lite lättare att bygga strandnära. Vi har nu bestämt att göra ett omtag, eftersom vi sett att behovet finns. Samtidigt vill vi se om det inte finns fler områden som skulle kunna vara lämpliga.

Läs mer om Lis här – http://www.vastervik.se/Bygga-bo-och-miljo/Kommunens-planarbete/Oversiktsplan/Oversiktsplan-2025/Vi-soker-nya-LIS-omraden/

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Landsbygdsberedningen

Landsbygdsberedningen fortsätter i höst med att ta fram ett landsbygdsprogram för Västerviks kommun. I det arbetet kommer flertalet möten ordnas runt om i kommunen. När datum är satta så kommer de annonseras i tidningarna och på hemsidan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Summering och planering

På bloggen går det att läsa lite av det som gjorts inom landsbygdsutvecklingen det senaste året – och vad som planeras framöver. https://landsbygdsutvecklaren.wordpress.com/2014/06/27/sommar-summering-av-landsbygdsutvecklaren/?preview=true&preview_id=2036&preview_nonce=20cb751132

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Leader startar om 

Kustlandet som drivit vårt Leaderarbete sedan 2000 förbereder sig nu på att skriva ett nytt utveckligsprogram. Vad tycker du att det ska innehålla? ””Vi undrar därför om ni skulle vilja ha ett nytt Kustlandet och vad ni i så fall tycker är viktigast att vi arbetar med? Ni har säkert egna erfarenheter av landsbygds-utveckling som vi möjligtvis borde ta del av? Kustlandets geografiska gränser kanske borde justeras?”

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

  • Följ Landsbygd Västervik på facebook 
  • Gör som nästan 300 andra – följ mitt arbete på facebook och inspireras av andra bygder och få reda på vad som händer i kommunen, och landet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: