Förstärkt medmänniska ger ökad trygghet

räddning vvikTill vissa platser i kommunen tar det lång tid för både brandkår och ambulans att komma fram. Det handlar kanske främst om skärgården och om gränslandet i norr och söder. Även om ingen olycka händer, så är själva vetskapen om avstånden något som oroar. 

I våras sände P1 Vetenskapsradion Forum en intervju med Holmbor. programmet handlar om hur vi ”vanliga” kan få en större roll för att skapa trygghet åt varandra. I projektet ”Förstärkt medmänniska” har man i Medelpad utvecklat ett system där man utbildat ett tjugotal frivilliga bybor i Holm som kunde tänka sig att ställa upp vid en olycka. Sedan slutet av januari i år är systemet driftsatt och de frivilliga kan idag larmas av SOS vid en händelse. Tanken är att man har en stor möjlighet att vara snabbare på plats än ambulans och räddningstjänst och kan påbörja en första hjälp till någon nödställd. Utan krav eller skyldighet, kan man då utefter egen förmåga hjälpa den nödställde så gott man kan.

Kanske är detta något som är intressant även hos oss i Västerviks kommun? Vår räddningstjänsten har i flera år hållit kurser för skärgårdsbor i hur man släcker brände och ”brandvett”, och kommer under hösten köra i gång SMS-larm till frivilliga. Hör av er om ni är intresserade av detta hos er.

Tillsammans kan ni, och vi, skapa en tryggare plats att bo på.

Lyssna gärna på programmet 

Här finns även ett reportage på TV4 om projektet. 

Bra hemsida

Ta även gärna en titt på Holms hemsida. Jag tycker att de har fler bra saker på sin sida, men bland annat en lista på lediga bostäder och en presentationsfilm om bygden.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: