Vem är årets Västervikare?

 

Varje år så utser VT, tillsammans med deras röstande läsare, vem som är ”årets Västervikare”. Jag gillar den här typen av initiativ, eftersom att det får oss att se varandra och allt det goda som görs i vår kommun och i våra bygder. Jag hade gärna sett att vi oftare uppmärksammar varandra, och kanske främst, alla de ideella krafter som läger sin fritid på att skapa ett bättre samhälle för andra. Vi har så mycket att tacka dessa personer för. Utan ideella krafter skulle vi inte ha några fotbollsträningar för barnen, inga fikaträffar i Överum, ingen insamlingsstiftelse eller bibliotek i Loftahammar, ingen butik i Blankaholm, ingen fibernätsutbyggnad i Odensvi.. och mycket annat skulle vara mycket tråkigare.

Nu behöver inte pristagaren vara en ideell-hjälte. Västervikstidningen beskriver att priset ska gå till:  ”person eller grupp av personer som under året, genom sina handlingar och sitt engagemang, i det stora eller lilla, vågat välja egna vägar och därigenom blivit en förebild för de värden, den framtidstro, engagemang och handlingskraft, vi vill förknippa med Västervik”

ulf
Ulf Lindholm, pristagare 2013

Förra året gick priset till Ulf Lindholm, handelsutvecklare i Gamleby. Tidigare år har priset även gått till Richard Lundgren, Ingemar Lundgren och Fredrik Skogh (Gruppen som hittade Mars Makalös),  – 2012, Katharina Arvidsson (ICA Maxi) – 2011, Lina Johansson (Hasselö)- 2010, Anette Hjalmarsson (Tindered) – 2009, Solveig och Lars Nygren (vetaranbåtsföreningen)- 2008, Tord Hjukström (konstnär och musiker)- 2007, Kajsa Andersson (bibliotekarie) – 2006, Demitrios Sahpekidis (initiativtagare till Seniordagen)  – 2005, Christer Warfvinge (kulturpersonlighet) – 2004, Barbro Ackrell (Båtsmanstugorna) – 2003, Jan Dahlin (stadsträdgårdsmästare)- 2002

 

Det har alltså varit en bra bredd på pristagarna. Men frågan kvarstår – men är årets Västervikare 2014?

Jag kan tänka mig flera personer som jag skulle vilja nominera. Johanna Skarin och de andra i Ukna som först jobbade för friskola, men som nu tagit över gymnastiksal och bidragit till att bygden har en ordentlig samlingslokal. Lena Karlsson i Edsbruk som driver på, peppar och är spindeln i mycket som händer. Systrarna Alvarsson är några av de som engagerar sig i både skola och turism i Loftahammar. Annelie Blomberg, Malin Stark och Helena Edman som fått bra snurr på aktiviteterna och samverkan i Överum. Göran Svensson, Ingela Svensson och Jörgen Carlsson som är drivande i arbetet att bygga fibernät i Odensvi, eller Alf Thellman som gör det samma i Hummelstad. Torbjörn Gustavsson i Ankarsrum som envist arbetar för mackettablering på orten. Sonja Hedman Folke och Ulrika Karlsson i Blankaholms lanthandel. Och självklart även Hans Källgren, motor och initiativtagare till Landsbygdsrådet och en riktigt eldsjäl för butiken och samhället Totebo.

…och det finns säkert många fler som jag inte känner till, eller som jag bara inte kommer på just nu. Men, oavsett, det är inte upp till mig att avgöra. Det är du som röstar.

Vem vill du ska bli årets Västervikare? Ta chansen och nominera på vt.s hemsida. Och berätta gärna det även för den som du nominerar. Jag är säker på att bara vetskapen om din uppskattning kommer göra den personen gladare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: