250 möjligheter – för oss kommuner som tappar sina unga.

250250 av Sveriges kommuner tappar sina unga i åldern 18-25. Västervik är en av dem. När jag i våras fick information att Jordbruksverket, tillsammans med handelshögskolan skulle arrangera en konferens på temat så kändes det både relevant och viktigt. Konferensens kallades 250 möjligheter, och kom sig av Charlotta Mellanders bloggpost (och den efterföljande mediastormen) ”De ungas fykt till staden”

När jag sedan blev inbjuden att sitta med i en panel (som ärligt talat inte fick så mycket tid att faktiskt säga något) så var det självklart att jag skulle åka.

Charlotta hade flera intressanta inspel i sin inledning på mötet.

 • Föreställningen att ”om vi bara hade jobb här skulle ungdomarna kunna stanna kvar”. Fakta är att inte ens bra jobb, med bra lön lockar unga att flytta (eller stanna) på våra mindre orter.
 • ”Ja, ja, när de får barn flyttar de hem igen, när de inser hur dyrt det är att bo i Stockholm och vilken tid det tar att lämna på dagis.” och ” De tröttnar snart på Stockholm. Jag känner flera som flyttade tillbaka hem för de längtade efter att bo på landet igen.” Stämmer inte heller. En liten del av de som flyttar kommer tillbaka.
 • Det beror på att dessa större regioner har en helhetsupplevelse som de små regionerna inte kan konkurrera med. Det gäller utbud av konsumtion, utbud av upplevelser, en annan öppenhet och tolerans, och här finns en uppkoppling mot resten av världen som är snabbare och mer frekvent. Och ja, jobben finns också, men det är sekundärt.

Men vad kan vi göra åt detta?

 • Erik Westholm, professor vid SLU pratade om vikten att se de små förändringarna och försöka förstärka dem. Det flyttar en del personer till våra små kommuner. ta reda på vad som lockar dem. Finns det något av det som tilltalar dem som vi kan göra ännu bättre?
 • Anna Fälländer från Swedbank berättade att de utgick ifrån kyrktornsprincipen. Deras kontorschefer ska inte ha ett större geografiskt område än att de kan överblicka det. Och de ska vara aktiva i den lokala utvecklingen – eftersom att den lokala marknaden är deras möjliga kunder. (Men samtidigt pratade hon om att små kommuner behövde konsolidera sig… vilket för mig är aningen motsägelsefullt. Det blir inte lättare att se varje avkroks behov om ytan man ska bevaka är större….) Trotts sitt ”kyrktornsperspektiv” så var dock många av slutsatserna utifrån en storstadsnorm. ”Vi har en bostadsbrist i storstäderna” ”det är i städernas tjänstesektor och tillväxten sker” m.m.
 • Lotta Svensson, professor vid Uppsala Universitet,  (en av mina personliga favoriter) pratade om vuxnas attityder. Hur vi, i all välmening, uppmanar våra unga att flytta. och hur vi på samma gång, omedvetet, skapar en känsla av misslyckande hos de som vill bo kvar. Genom att vara medvetna om detta kan vi förändra hur vi pratar med våra unga, och få de som vill bo här att känna sig som en resurs för samhället.
 •  Vi behöver även jobba med kommunen självkänsla och självförtroende. Bor vi i en stolt kommun? Har vi en god självkänsla, eller ”bara” ett gott självförtroende?
 • Vi som jobbar för kommunen behöver vårt ansvar. Vi måste vara tydliga och berätta för vem, och vilken anledning som vi finns till.

Tre inspirerande (?) exempel

Tre kommuner fick möjlighet att förklara varför de växer, och hur de kan behålla sina unga.

Peter Niemi från Kiruna kom med två tips. ”bygg en ny stad” och ”ta hand om gallenpannorna”. Det ena är inte helt lätt (och sades med glimten i ögat). Men det andra kan vi ta fasta på. Hur ser vi på de som kommer med udda idéer? Hur hade vi tagit emot en person som säger att han ska bygga ett hotell av is?

Therese Sjölund från Åre pratade om vikten av samverkan mellan kommun och näringsliv. Förståelse och gemensam målbild.

Jan Malmgren berättade om det strategiska läget, och effekterna av att de beräknas växa med 20 000 invånare de kommande 15 åren.

Det är ingen tvekan om att dessa tre kommuner är framgångsrika. De ökar i befolkning och är snackisar. Varberg blev ”bäst att bo – landsbygdskommun” i Fokus ranking. Men som exempel, som ska inspirera mindre kommuner med minskande befolkning tror jag inte att de är särskilt lyckosamma. Igenkänningen saknas.

Kiruna står inför en fantastisk samhällsomvandling som lockar besökare från hela världen. En stad ska byggas på nytt från grunden. Gruvbolaget står för stora delar av notan.

– Det finns ingen som planerar att flytta Valdemarsvik.

Åre är en av våra starkaste destinationer. orten är liten, kommunen likaså, men det finns bra med infrastruktur. Två flygplatser och bra järnväg. En mängd med externa pengar rullar in i kommunen varje vinter. Stora företag (skistar och Holliday Club) investerar och driver på.

– Läget är inte det samma i Köping.

Varberg planerar för dubbelspårig järnväg, tunnel, flytt av hamn och 5000 nya bostäder i staden.

– Den typen av nationella infrastruktur är inget som direkt regnar över oss som bor på ”fel kust”

 

Sammanfattningsvis…

Konferensens forskningsdel var intressant och tankeväckande. Jag tar med mig vikten av att tänka på livet, och inte bara jobbet, när det handlar om att attrahera nya invånare. Men självklart handlar det ännu mer om att ta till vara på de goda krafter som redan finns här. Förlusten att se förbi dem, är större än vinsten att sno en invånare från grannkommunen.

Tyckadelen på konferensen var dock lite sämre. Exemplena var, som jag skrev ovan, svåra att inspirera av. Bankens stadsprespektiv provocerade mig. Det finns bostadsbrist på landsbygden likväl som i staden. Skillnaden är att det finns ingen bostadskö i Odensvi, för det finns inget att köa till – så därför tror vi inte att den finns.

Som alltid nu för tiden så innehåller denna typ av möte en ”workshop”. Så även denna. Tyvärr så blev det lite snabbt och konstlat och jag vet inte riktigt vad jag fick med mig från det. Där snackade vi bland annat om ”ungdomsråd”. I min grupp var vi överens om att ett ungdomsråd lätt blir en samtalsarena för några få – men inte speglar den större gruppens åsikter.

De samtalen stärkte mig även i att om vi ska hålla på med medborgarinflytande så måste vi göra det med ärligt uppsåt. Om vi inte har något mål eller mening med att bilda en medborgarpanel/ungdomsråd så ska vi låta bli. Därför är det viktigt att vi börjar med oss själva. Hur möter vi våra unga? Hur pratar vi om vår bygd? Hur presenterar vi utbudet? …och låter vi våra grannar och medborgare vara stolta över det som finns.

Det hela får sammanfattas av ett citat från Jönköpings kommunalråd.

”Vi måste vara stolta över vår landsbygd. Vi kan inte sälja en plats där beskrivningen är nattsvart.”

Annonser

En reaktion till “250 möjligheter – för oss kommuner som tappar sina unga.

Lägg till

 1. Hej, intressant att höra dina reflektioner! Jag hade tänkt att åka, men bestämde mig för att blodtrycket inte pallade innehållet. Att ha Swedbank som talare är inte trovärdigt när man pratar landsbygd. Kyrktornet måste vara betydligt högre än på Handelsbanken, eftersom de har hälften så många kontor. Dessutom får de inte göra individuella kreditprövningar, utan har mallar som gör att de inte kan ta hänsyn till sin förmodade lokalkännedom.

  Jag har hört och sympatiserar med Lotta Svensson, hennes konstaterande om attityder håller i längden. Erik Westholm verkar intressant. I övrigt verkar jag ha gjort rätt val som ägnade veckan åt annat.

  En stillsam fråga; varför blev bara Fokusvinnarna inbjudna? Det hade väl varit spännande att höra förlorarna förklara varför de inte har några djurskötare eller professionella PT:s i sina kommuner? Eller hur de ska höja medeltemperaturen till nästa år?

  http://blogg.allehanda.se/majed/2014/05/16/genomgang-av-bast-att-bo-rankingen/#.U3Z1AOCb_rE.twitter

  Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: