Den osynliga bostadsbristen på landsbygden

Vill du bo i Almvik?

…eller någon annan av våra fantastiska bygder och tätorter i Västerviks kommun?

Bostadsfrågan är het på landet. Det finns säkert många som inte tror mig när jag skriver det, men det delas med många av mina kollegor runt om i landet. Landsbygden lider av en bostadsbrist. Landsbygden saknar sällan små röda stugor med vita knutar på 55 kvadratmeter, som är elektifierade på sjuttitalet, tveksamt isolerade och med minimala våtutrymmen.

Vad som saknas är bostäder för unga. Mindre hyresbostäder för de som skaffar sitt första boende

Det saknas även bostäder för äldre. För de som bott hela sitt liv i bygden, men som inte orkar skotta längre. 

Men det finns ingen bostadskö till denna typ av bostäder i Hallingeberg. För hos vem ska man köa?

Effekter av osynligheten

Vill du bo i Almvik?
Vill du också bo i Almvik?

Denna brist på kö ställer till det. Det finns grupper som länge påtalat att det skulle behövas nya enklare bostäder i exempelvis Hallingeberg och Odensvi. En plats där man kan flytta när man inte längre orkar med huset, eller innan man har ekonomi att köra eget. Men då det inte finns någon kö, så är det svårt för dessa grupper att hitta någon som är intresserad av att ta tag i frågan. Bostadsbolagen hänvisar gärna till ”finns inget intresse” och bankerna vill inte låna ut pengar av samma anledning. Vi måste därför synliggöra efterfrågan.

Det var därför med glädje som jag såg följande annons i dagens tidning. Kommunägda Bostadsbolaget funderar på att bygga lägenheter i Almvik, och vill nu ha in intresseanmälningar.

Hur ser bostadsbristen ut?

Varbergs landsbygdsråd har under året genomfört en ”boendeenkät” för att utreda hur stor efterfrågan som finns på bostäder utanför tätorten.

Boendeenkäten fanns att besvara  på föreningens hemsida, eller vi  pappersenkät. De fick in drygt 1600(!)  svar kom in relativt jämt fördelat från olika platser i kommunen avseende landsbygd och serviceorter. 100 personer av de som svarade var under 25 år.

”I enkäten talar ca hälften eller 800 personer om att de förväntas skaffa annat boende inom  10 år. Av dessa kan 18% tänka sig flytta till tätorten resterande vill på jämnt fördelat i serviceort och på landsbygd. 500 personer vill flytta till en hyresrätt och i huvudsak till en 3:a som man i genomsnitt är villig att betala 6000 i månadshyra för. I åldrarna under 25 år samt 25-45 efterfrågas även begagnade villor på landsbygden eftersom priserna är lägre där än i tätorten.

Det som betyder mest vid val av bostadsort för de svarande är till 80% närheten till naturen, havet, sjöarna och lugnet på landsbygden. Det är nuvarande boendemiljö som präglar. Bor i en landsbygdsort nära havet, lockar det, bor man längre in i landet är det naturen och sjöarna. Av de svarande fanns det också 131 personer som kunde tänka sig att sälja tomtmark.”

Resultat av enkäten

Efter enkäten har Varbergs Landsbygdsråd drivit frågan om boenderotation på landsbygden. De vill att kommunen ska planera för fler lägenheter i serviceorterna så att de äldre personer som i dag bor i villa får möjlighet att flytta. På många andra småorter bör det göras enklare för att även där kunna bygga olika boendetyper. På så sätt frigörs villor till den yngre generationen.

”Enkäten visade att det finns ganska stor efterfrågan på begagnade villor. Anledningen till att man vill ha en begagnad villa är att man inte har råd att bygga en ny, säger Kenneth Johansson, som menar att de som vill bygga en villa på landsbygden dessutom ofta stöter på patrull.”

Slutsats

Kanske är det det här som även vi behöver göra. En enkätundersökning för hela kommunen för att ta reda på vilka av våra mindre orter som saknar lägenheter. Och vilken typ av fastigheter som efterfrågas. finns det någon som vill sälja? byta upp sig, ner sig, flytta till grannbyn?

När vi får en bild av hur efterfrågan ser ut så kan vi med bättre stöd driva frågan om behovet av bostäder. Och på så sätt skapa möjlighet för fler att bo i vår härliga landsbygd.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: