Lång resa – men snart sätts spaden vid Piazzan!

För ett år sedan genomförde vi en förbättringspromenad i Överum. En av de synpunkter som vi då fick in var att rabatten vid Piazzan såg ”förfärlig ut”. Det var svårt att inte instämma i detta. 

Det vi såg var att den fina stentrappa som går från vägen, och ner på Piazzan hade satt sig, och att stenarna behövde läggas om. Vattenposten som står i mitten av planteringen är inte den finaste – men går inte att flytta. Plogen som står på andra sidan vägen ansågs ha en skymd placering, och skulle behöva komma mer i centrum. När vi tittade lite närmare så märkte vi även att ingången till tunneln behövde rensas och öppnas upp, och att belysning behövdes till undergången. Experterna meddelade även att det inte räckte med en rensning av rabatten – ogräset var väl förankrat bland de finare buskarnas rötter. Det innebär att allt måste bort, och att vi får lov att starta från början.

Vi fick in förslag om att vi skulle slopa trappen, och istället bygga en ramp. Det skulle göra det enklare för både cyklister och gående. Detta innebar att vi genomförde en djupare studie i höjdförhållanden och markägande, och det visade sig att lösningen inte fungerade, då höjdskilnaderna var för stora, och den marken som vi i så fall skulle nyttja har fullt med ledningsservitut. Tillbaka till att lägga om trappen alltså.

I våras bestämde vi oss för att detta kräver en landskapsarkitekt. Och när hon skickade över sitt förslag på hur området ska se ut, från tunnel och fram till trappan så började det kännas som att vi äntligen som att vi var på rätt väg. Hennes förslag känns genomtänkt och bra, och utifrån det har vi lagt en beställning. Då plantering av växter bäst görs på hösten, så hoppas vi att spaden snart sätts i jorden. Och till våren så kommer vi få se hur växtligheten tar form och Piazzan åter får en rabatt värd namnet.


Resan – från förlaget till genomförande – kan kännas både lång och bökig. (Även för oss som jobbat med det) Och visst skulle den kunna gått både enklare och snabbare. Men jag har lärt mig massor (både om planteringar, beställningar, entreprenader, skötsel, organisationen…) så viss nytta har det även haft. Men det känns skönt att snart kommer grävskopan.  Äntligen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: