Nyhetsbrev nr 15

anslagstavla2Här kommer lite nyheter och tips från landsbygdsutvecklingen i Västervik.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Årets Landsbygdsdag i Getterum

Tillsammans med Landsbygdsrådet inbjuder Västerviks kommun till en landsbydgsdag. Denna gång kommer det handla om kommunikationer i form av samåkning, och vi kommer få inspireras av det arbete som Kristdala gjort de senaste åren. Vi kommer även ta pulsen på nya kommunalrådet. Skillnaden från tiidgare är att vi denna gång avslutar med lunch.

När: 17/11 kl 9:30 – 13:00

Välkomna att anmäla er via länken.http://vastervik.se/landsbygdsdag/

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

”Plogomröstning” i Överum

Under förbätringspromanaden fick vi önskemål om att plogen, som står på kullen mitt emot Piazzan, borde få en annan placering. En plats där fler skulle lägga märke till den. Utifrån det har vi tagit fram ett förslag där plogen flyttas till rabatten vid Piazzan i samband med att denna görs iordning med nya växter och en dekorativ mur.  Efter att vi visat förslaget så är det flera som önskar att plogen ska stå kvar på sin nuvarande plats – så att de som passerar på vägen kan se den.

Det finns poänger med båda placeringarna – men för att inte andra något som inte bör ändras på så vill vi nu veta vad de som bor på orten tycker. Därför sitter en lista på Konsum i Överum där man kan rösta på placering. Omröstnngen sker fram till den 24/10

Här kan du se förslaget på ny rabatt. https://landsbygdsutvecklaren.wordpress.com/2014/10/10/lang-resa-men-snart-satts-spaden-vid-piazzan/

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Förbättringspromenader i Hjorted och Loftahammar. 

Vi har genomfört två förbättringspromenader under hösten och kommer de närmaste två veckorna ha uppföljande möten. Promenaderna var som alltid mycket givande och vi arbetar nu med att sammanställa materialet och fundera på åtgärder. En del uppdrag är redan utdelade och kanske har något redan hänt.

Läs mer om förbättringspromenader här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nu skapar vi servicepunkter! 

Kommunstyrelsen har beslutat att bjuda in butikerna i Ukna, Edsbruk, Odensvi, Blackstad, Totebo, (Hjorted) Gunnebo och Blankaholm till att samverka med kommunen. Syftet är att  att vi genom dessa värdefulla kanaler ska på ett bättre sätt nå ut med turist- och samhällsinformation. För de tjänster som butikerna utför åt kommunen så utgår en ersättning. Servicepunkterna ska vara klara att invigas i januari 2015.

läs med om servicepunkterna Ny länk

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vill ni ha hjälp med information?

En av de saker som jag brukar hjälpa till med är att ta fram skrifter och informationsmaterial. Tanken med detta är att det är relativt enkelt för mig att både göra, och trycka upp, men att det kan vara både svårt och krångligt för den ideella förening som försöker nå ut med ett budskap. Den som vill ha en skrift får komma till mig med önskemål, och sedan tar vi fram den tillsammans. Distributionen får beställaren däremot lösa själv.

Här kan du se exempel på skrifter som tagits fram. Ny länk

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Möjlighet att nominera nya LIS-områden

Som en del av arbetet med översiktsplanen tog vi fram dokumentet ”Bebyggelse på landsbygd”. Där beskrivs de områden i Västerviks kommun som idag är LIS-områden, vilket innebär att det blir lite lättare att bygga strandnära. Vi har nu bestämt att göra ett omtag, eftersom vi sett att behovet finns. Samtidigt vill vi se om det inte finns fler områden som skulle kunna vara lämpliga.

Läs mer om Lis här – http://www.vastervik.se/Bygga-bo-och-miljo/Kommunens-planarbete/Oversiktsplan/Oversiktsplan-2025/Vi-soker-nya-LIS-omraden/

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Följ Landsbygd Västervik på facebook 

Gör som nästan 300 andra – följ mitt arbete på facebook och inspireras av andra bygder och få reda på vad som händer i kommunen, och landet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Du får detta mail eftersom att din mailadress har hittats på en samhälls- eller hembygdsförenings hemsida. Vill du inte ha nyhetsbrevet i fortsättningen? Skicka ett mail tillbaka till lotti.jilsmo@vastervik.se

Sprid gärna detta nyhetsbrev till fler!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

mvh // Lotti Jilsmo

_______________________________

Landsbygdsutvecklare

Västerviks kommun, 593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

Tfn (dir): 0490-25 41 70

Tfn (växel): 0490-25 40 00

Hemsida: http://www.vastervik.se

_______________________________

Blogg: http://www.landsbygdsutvecklaren.se

facebook: http://www.facebook.com/landsbygdvastervik

_______________________________

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: