Bilder och sammanfattning från Landsbygdsdagen i Getterum

Så var det dags för den tredje landsbygdsdagen. Efter besök i Ukna och Loftahammar så var det nu dags för södra kommunen och Getterum. Bygdegården här är fantastiskt fin och välskött, och de 40 deltagarna blev mottagna på bästa sätt av Lars-Erik och Inga-lena Andersson.

  • Vi körde igång klockan 09.30, efter att vi laddat med hembakt bröd och kaffe från bygden.
  • Tillträdande kommunalråd Tomas Kronståhl berättade inledningsvis om vad som är prioriterat för den nya majoriteten. Övergripande är en hållbar utveckling i hela kommunen. han lyfte även satsningen på servicepunkter och arbetet med bredbandsstrategin. Infrastukturen är viktig, och han nämnde då främst Tjustbanan och den södra infarten – för att minska tunga transporter genom Västervik. Tomas lyfte även att det är viktigt att vi pratar väl om kommunen, och våra orter. Det är en del av marknadsföringen och stärker identiteten och vi-känslan i samhället.
  • En av punkterna på dagen var Mobilsamåkning som Pepjin Klaassen berättade om – mer om det kan du läsa här!
  • Annika Gunnarsson från Kristdala Intresseförening berättade om hur de tagit fram en utveclingsplan för 2014-2020, och som de nu arbetar att följa. Mer om det kommer du hitta senare på bloggen.
  • Göran Svensson från Odensvi Fiber Ekonomisk förening. De första kalkylerna visade att varje anslutning skulle gå på 75 000 kr/ hushåll för s.k. nyckelfärdig anslutning. Genom mycket eget arbete och kreativa idéer har man fått ner det till 54 000 kr, och tack vare stöd från kommunen, landsbygdsprogrammet och PTS blir anslutningskostnaden 23 000 kr. Grävkostnaden har legat på runt 50 kr/m och man har grävt 13 mil!
  • Jan Näslund från Fårhult har ett unikt tält och söker verksamhet, och en förening som vill fylla tältet med uppträdanden. Han har registrerat hemsidan www.variete.se/. Tältvarieténs Vänner i Västervik, är en förening som är under bildande. Målet är att återskapa den traditionella familjevarietén genom att driva en sommarscen i ett klassiskt varietétält i upp till sex veckor varje sommar. Häng gärna på om du är intresserad!

När deltagarna började röra sig hemmåt efter lunchen så var det många som uttryckte gillande. Och Göran från Odensvi kom fram och erbjöd oss att vara i Odensvi nästa år. Så allt lutar mot att det även kommer bli en fjärde landsbygdsdag. Hoppas vi ses då!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: