12 mil fiber snart aktiverat i Odensvi

Under hösten så har jag följt Odensvi Fibers härjanden via facebookgruppen. Torgny och Jörgen är två av de lokala krafter som lagt ut bilder, filmer och målande beskrivningar om hur arbetet har fortskridit. Vi som följt det på håll har nog alla blivit imponerade av projektet, och hur smidigt det verkar har rullat på.

Enligt Torgnys inlägg i facebookgruppen så  återstår själva sammanfogningen (svettsningen) av fibern. ”På mötet i går kväll trodde nog Per Ljung att han (hans team) kan börja att svetsa fiber redan under nästa vecka. Han räknade med att bli klar under andra halvan av mars, vi ligger i fas för att kunna starta upp i april om inget oväntat dyker upp eller ner!”

 

Igår skickade Regionförbundet i Kalmar län ut ett pressmeddelande om satsningen. Regionförbundet är en av de finansiärer som gjort projektet genomförbart, även om den största summan kommer ifrån de anslutningsavgifter som bygdens egna företag och boende har betalat.

Snart är kommunens längsta fiberprojekt således i mål. Fantastiskt bra jobbat, hälsar landsbygdsutvecklaren.

 

Snabbsurf verklighet i Odensvi

​Snart kan boende och företagare i Odensvi med omnejd, i Västerviks kommun, nyttja Internet med hög hastighet. Inom kort tar man det ca 12 mil långa fibernätet i drift. Cirka 170 fastigheter med 240 anslutningar kommer att vara anslutna till en början, och detta har man i byföreningen arbetat för länge.

– Vi började arbeta för detta 2012 och har under tiden lärt oss mycket om hur man kan påverka genom att ta egna initiativ. Vi har fått bra stöd av både kommun, länsstyrelsen och regionförbundet, säger Agneta Henriksson Fagerström kassör i Odensvi Fiber Ekonomisk förening.

– Vi vill att landsbygden ska vara levande. En trygg bredbandsuppkoppling ger människor förutsättningar till att leva och bedriva verksamhet på landsbygden, det är ett av regionförbundets mål, säger Håkan Brynielsson, regiondirektör i Kalmar län.

Enligt regionförbundets bredbandsstrategi för Kalmar län ska alla ha tillgång till 100 Mbit/s innan år 2020. De statliga stöden som tilldelas området ska hanteras och fördelas ur ett regionalt perspektiv där de gör störst nytta.

Regionförbundet bidrar med 1 miljon kronor och därutöver bidrar först och främst de som bor i bygden med både pengar och engagemang, men även Västerviks kommun och EU är med och drar sitt strå till stacken. Hela projektet kostar drygt 9 miljoner kronor.

Kontaktpersoner:
Håkan Brynielsson, regiondirektör
0480-44 83 31, 070-560 01 21

Agneta Henriksson Fagerström
Odensvi Fiber Ekonomisk förening
Telefon: 0490-25 72 31, 070-254 66 33

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: