I’m from Västerviks landsbygd, motherfucker!

2015 startades med rivfart. Jag har knappt hunnit tänka Orsaken är en av våra största satsningar på ungt inflytande, demokrati, stolthet, lokal identitet! En satsning som hittills har gett oss ett fantastiskt material från 530 sjuor och åttor. (Ok, kanske läge att ta det hela från början). 

enkel header iflmfBakgrunden och orsaken

Innan sommaren 2014 snappade jag upp, via Facebook, en teatergrupp som kombinerade teater/show med att föra en dialog med deltagarna. En dialog om hur de ser på platsen där de bor och hur de kan påverka. Teater + dialog. Teater som väcker tankar och en dialog som fångar upp.

Det kändes som att det kom helt rätt i tiden, eftersom att det finns ett uppdag att ta fram ett landsbygdsprogram, och i det uppdraget så ingår det att vi ska ”prata med folk” och höra oss för hur de tycker att kommunen bör prioritera framöver. Jag vet, att hur mycket jag än försöker, så kommer unga inte ta chansen och tycka till i detta arbete. För att få med deras synpunkter behöver vi göra något extra.

Det finns även ett uppdrag att ta fram en kommunal Vision. Även i detta arbete behöver vi få in de ungs röster. och till råga på allt så har vi ett nystartat ungdomsråd, som kan ha nytta av att veta vad deras jämnåriga kompisar runt om i kommunen tycker.

Upplägget

Vi har fem högstadieskolor i kommunen. Vi valde tidigt att låta Överumseleverna öka till Gamleby och Åbyskolan, för att där se föreställningen. Ankarsrumseleverna mötte vi i Ankarsrum, och i staden höll vi till på Mejeriet. Ellen Keys elvener var så många så vi fick lov att dela upp dem på två föreställningar. Man kan ju undra varför jag som landsbygdsutvecklare lägger tid på att arrangera teater för stadsbarnen. (jo, det finns säkert någon som undrar). Delvis så ser jag hela Västervik (inklusive tätort) som landsbygd – utifrån ett nationellt perspektiv. Men även ur ett lokalt perspektiv så är det intressant, då staden blir något jag kan jämföra landsbygdsskolorna resultat med. (vilket vi kan se nedan). Totalt runt 530 elever såg teatern och var med på dialogen.

Det visade sig även att Regionförbundet var intresserade att ta del av vår satsning – så då genomförde vi en ”öppen” föreställning på onsdagskvällen, för regionförbundet och för allmänheten. Många skratt och glada leenden gled ut ur salongen den kvällen.

För att kunna genomföra dialogerna så bad jag o hjälp från våra underbara fritidsledare. Markus Harrysson (även ansvarig ungdomsrådet) var den som hängde med hela veckan, och i övrigt gjorde de inhopp på sina respektive orter.

Teatern då?

Teatern heter ”I’m from Lekvattnet, motherfucker, och hjärnorna bakom är Erik och Pelle Holst från gycklargruppen Trix. Erik och Pelle anlände till Västervik vecka fem, och genomförde under fyra hektiska dagar, sex föreställningar runt om i kommunen. Fem var för högstadielever, och en för ”allmänheten”( och regionförbundet). Under föreställningarna ställde de ett antal frågor till publiken, som svarade med mentometerknappar. Frågorna handlade bland annat om ”kan du se en framtid här,  ”vill dina föräldrar att du ska bo kvar” och ”tror du att de lokala makthavarna vill att du ska bo kvar?”. Genom att vi genomförde teatern på de olika skolorna så kan vi se skillnader i svaren beroende på om man är stadsunge eller lantis.

bild

När jag ser att endast 12% av eleverna i norra kommundelen (Gamleby+Överum) kan se en framtid här så blir jag självklart orolig. Även resultatet att man utanför centralorten till större grad tror att de lokala makthavarna inte vill ha en här. (De lokala makthavare som jag pratat med vill ha alla här.)

Hur gick det?

Fantastiskt! Erik och Pelle lyckades få publiken engagerad och glad. De snackade om demokrati på ett bra sätt, och blandade allvar med skoj. (Och ett skrämmande höghöjdsnummer). Det märktes snabbt att de var proffs, och fick med publiken i föreställningen. Showen var en utmärkt start för de kommande dilogerna. Dialoger som gav oss 90 dukar med tankar, synpunkter och visioner från kommunens unga. Värdefullt material i mycket arbete framöver. (Redovisning kommer framöver)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: