Bland Västerviks landsbygder är det perifera det stabila

”Landsbygden töms på folk!”, ”Alla flyttar härifrån” eller för att citera Per Schlingmann, moderaternas kända strateg som medverkade i morgonsoffedebatt i morse att ”svensken älskar landsbygden, men vill bo i städer

Stämmer detta? Christel Gustafsson, landbsygdsstrateg på jordbruksverket, sa i samma tv-debatt att en tredjedel av svenskarna bor på landsbygden. I Västerviks kommun är vi 36000 invånare. 14 000 (39%) av dessa bor utanför centralorten, på landsbygd eller i våra tätorter, som Överum Gamleby,Totebo och Edsbruk. 7 000 personer (19%) av kommuninvånarna bor inte i en tätort, (en tätort är en by som har fler än 200 invånare).

I arbetet med landsbygdsprogram har vi valt att dela in kommunen i olika landsbygdsområden. Inför indelningen har vi tittat lite på vilken struktur och anknytning som finna i de olika delarna. I nordväst har man tydliga kopplingar till Åtvidaberg, i söder dras man mot Oskarshamn. I Blackstad-Hallingeberg-Odensvi finns flera större jordbruk och så vidare. utifrån detta tittar vi bland annat på befolkningsutveckling och näringsliv. När vi tagit fram statistiken så ser vi att det inte går att prata om ”landsbygden” som en homogen grupp – utan att varje område har sin egen utveckling.

Den snabbaste analysen är att områden som ligger vid våra större vägar har hållit en stabil befolkningsnivå de senaste 30 åren. Det är områden med gles befolkning och som saknar tätorter. Tvättäkta landsbygd, helt enkelt.

De största minskningarna hittar vi i kategorin tusenorter (som är en sammanslagning av Överum, Ankarsrum, Gunnebo och Gamleby, dessa orter finns inte med i det landbsygdsområde som omsluter dem).

Är det då så att ”alla” flyr landsbygden? Vill alla bo i städerna? Nej och nej. Hade det varit så, så hade alla områden haft en sluttande skala, och förmodligen hade den sluttat ännu mer för den rena landsbygden, och mindre för våra tätorter. Nu är det tvärt om.

(färgerna i kartan stämmer inte med färgerna i diagrammet)

nyckelkodområden-(Konflikt-med-Unicode-kodning)

Befolkningsutveckling i olika landsbygdsområden
Befolkningsutveckling i olika landsbygdsområden
Befolkningsutveckling i Gamleby, Ankarsrum, Överum och Gunnebo sammanslaget.
Befolkningsutveckling i Gamleby, Ankarsrum, Överum och Gunnebo sammanslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: