Ett barnbidrag från bygden

Äitiyspakkaus1Rullade igenom flödet på facebook och snubblade över ett nyhetsklipp där man uppmärksammade att finska föräldrar får en låda i present av staten när de väntar barn. Lådan är fylld med kläder, hygienartiklar, sovpåse, leksak och bok – och själva lådan fungerar även utmärkt som barnsäng den första tiden.

Fantastiskt.

Men det som var nästan mer fantastiskt var en av kommentarerna.

”I Älmeboda socken får alla nyfödda ett lokalt barnbidrag på 1250 kr sponsrat av föreningar o lokala företag. Det är i form av värdecheckar som enbart kan lösas in hos sponsorerna lokalt. Idékläckare är undertecknad. Började med millenniebarnen o pågår fortfarande.”

barnbidrag

När jag läser på deras hemsida, så hittar jag visserligen inget om barnbidraget, men de säljer verkligen in sin ort på ett vinnande sätt.

Älmeboda ligger i Tingsryds kommun i Småland, mitt i Hästriket och granne till Glasriket. Älmeboda ligger i Kronobergs län som har den lägsta arbetslösheten  i Sverige. I Kronobergs län lever man, tillsammans med Halland, längst i landet. Kronobergarna är dessutom de friskaste invånarna i riket.

De har en beskrivning av alla bygdens föreningar och företag, och en lista på vilka hus som är till salu. 

Men så var det det här med barnbidraget…

Britt-Louise Berndtsson, kvinnan bakom konceptet, berättar att det man får är värdecheckar à 250 kr som man betalar med hos frissan, i mataffären, hos rörmokaren, målaren el bilreparatören. Man kan också betala hos föreningarna med dem. Den som får in checkar tar med dem till lokala fristående sparbanken, som drar pengarna från ett barnbidragakonto som Älmeboda Centerkvinnor har.

Varje nyfött barn får även ett minnesblad med lista på sina nyföddkompisar det året och en lista över sponsorerna.

När de startade så frågade de även den lokala banken om de ville bidra med pengar, men de sa nej. Men istället så höjde de den välkomstpengen som de ger till de som låter barnbidraget gå in på bankkonto, från 100 till 1000 kr.

”Att födas i Älmeboda socken kan alltså löna sig minst dubbelt.”

Utdelningen av ”barnbidraget” sker vid tjugondaknut, och självklart är det något som lokaltidningarna tycker om att skriva om. 

– – – – –

I en av intervjuerna med finska föräldrar om ”föräldrarlådan” säger en pappa (något i stil som) ”jag såg fram emot att öppna lådan, det kändes bra, och verkligen som att vårt barn var en angelägenhet för fler än bara oss”. Förmodligen känner föräldrarna i Älmeboda något liknande.

I takes a village to raise a kid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: