I Västrum älskar man sin förskola – med rätta

I söndags var jag inbjuden att prata lite kort på återinvigningen av Västrums förskola. Förskolan drivs sedan 2008 som föräldrakooperativ (ekonomisk förening). Jag passade på att ta med mig sonen, och det kändes bra att få hålla en riktig expert på området i handen.

Efter att skolan stängdes för några år sedan har förskolan sett möjlighet att använda lokalerna på annat sätt. Efter den olyckliga branden av det gamla kommunhuset, som fungerade som samlingslokal, valde ägaren Tjustfastigheter att inte bygga upp det huset på nytt, utan istället bygga om halva skolan till samlingslokal, och göra förskolelokalerna (och utemiljön) bättre för barnen.

Det är tydligt att Västrums förskola både har fantastiska pedagoger och kreativa och engagerade föräldrar. Lokalerna är mysiga och innehåller flera olika miljöer för barnen. Utklädningshörna, kuddhörna med böcker, ateljé, inspirerande bilder på väggarna som visar vad barnen gör, musikrum, soffhörna, spelavdelning…
Fast det är nog ändå utemiljön som gör djupast intryck. Här har pedagogerna och föräldrarna byggt upp olika miljöer. Vad sägs om biltvätt och hängbro? Här finns glasskiosk av lastpallar och brandbil av kabeltrummor. Härliga sluttningar, grillplats, balansutmaningar, sandlåda, musikvägg, klättertorn och mycket mycket mer. Min lilla expert provade allt, och det var aningen svårt att få med honom hem…

Det är tydligt att det är många som samarbetar. Man använder vad som finns tillgängligt och tar till vara på den natur som finns både runt knuten, och inne på dagisgården. Föräldrar och personal jobbar tillsammans för att förskolan ska utvecklas och vara så bra som möjligt för barnen.

Förskolan är utan tvekan en resurs för bygden, och jag hoppas att dessa fina nya lokaler ska locka fler barn till Västrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: