Landsbygdsdag: Odensvi inspirerade

När jag startade datorn i Odenskans på morgonen gjorde jag en mätning med bredbandskollen och fick resultatet  23 Mbit/s. Göran Svensson beklagad sig ”nätet är inte helt bra nu, vi har haft en tekniker här i natt, fast jag hade 105Mbit/s hemma i morse”. 

23Mbit/s och Odensviborna tycker det är långsamt, samtidigt som de flesta tätortsboende i kommunen har max 8. Det är tydligt att vi kommit till en bygd med fart i. 

badplatsen vid Kyrksjön i Odensvi
badplatsen vid Kyrksjön i Odensvi

I lördags var det vår 4:e landsbygdsdag. Efter att ha klarat av Ukna, Loftahammar (2, 3) och Getterum så anmälde Odensvi intresse. Platsen blev självklart Odenskans – bygdens hjärta.

Drygt 47 personer vad med under dagen som inleddes med en tämligen nöjd ordförande i landsbygdsrådet. Han förmedlar bilden att ”kommunen sköter sig”, vilket självklart gör undertecknad mycket glad.

Ingela Svensson, ”borgmästare” i Odensvi, fick gott om tid och berätta om intresseföreningens historia, hur de organiserar sig, hur de samlade pengar för att bygga bostäder (och sedan gick i konkurs).

”Det enda vi ångrar är att vi inte byggde ett hus till. Visst, vi gick i konkurs, men husen står där och är alltid fullt uthyrda.”

Nu finns planer på att bygga nya bostäder närmare butiken. Här ställer dock både ett reningsverk och bankerna till det för projektet. Men det är tydligt att man inte ger upp för det. Idag bor det runt 360 personer i socknen (i odensvi pratar man alltid om socknen, och inte om byn) och det går 4-5 kor per odensvibo.

Malin Lööv som driver butiken (bygdns viktigast funktion efter borgmästare) berättade om alla ben som butiken står på, catering, camping, bank, vandrarhem, vaktmästare i Odenskans och servicepunkt. Att ha många ben och stå på är en förutsättning för att kunna hålla butiken igång. 

Grundkurs i flyktingmottagande

Ingela pratade även om, det som hon beskrev som ”en av de viktigaste frågorna för oss framöver” – integrationen.

”Det är inte landsbygdens problem att vi är för många. Vi är inte för många i Odensvi, Hjorted eller Getterum. Vi arbetar ständigt med att vi ska bli fler. Dessa nya svenskar är en möjlighet.”

Hon planerar bland annat en grundkurs i flyktingmottagande i Odenskans. Hon anser att det är bra om dessa träffar är lokala och på en grundläggande nivå får reda på vem som är flykting, vad som gäller när man koller hit och vad vi som medborgare kan göra för dessa familjer.

Tre års arbete för 100Mbit/s

Göran Svensson, ordförande i fibergruppen, berättade att efter att skolan stängdes så ”behövde vi fokusera på något nytt”. De drog igång ett fiberprojekt och flera personer anmälde sig till att arbeta med frågan. Agneta var en av de som snabbt hoppade på och sa att hon kunde ta hand om administrationen. Det visade sig vara en hel del. ”Det är mycket mer än mycket” och det fortsätter bara då ”kunderna” i nätet ska faktureras. Man är dock övertygad om att utan detta engagemang och vilja att ta ansvar så hade nätet aldrig byggts, och det hade i nått ut så långt i socknen som det nu gjorde.

Några har senare kontaktat föreningen för att vilja ansluta sig i efterhand. Göran varnar dock för denna tveksamhet. ”det blir mycket dyrare, och då får man själv stå för alla kostnader.”

Kosnaden per anslutning landade på 54000kr, och de som gick med betalade 23000. resten täcktes av de bidrag som man fick från landsbygdsprogrammet, PTS och kommunen.

Totalt byggdes 13 mil nät för drygt 9 miljoner kronor och gav 240 anslutningar. Medelavatåndet är  550m per anslutna fastigheter

Självklart väckte denna historia en hel del frågor i alla andra bygder, och jag hoppas att jag har möjlighet att komma tillbaka till ”vad som händer i fiberfrågan” i ett senare blogginlägg. 

Dagen fortsatte med en presentation av landsbygdsprogrammet, för att alla sedan skulle ha möjlighet att i grupper kunna diskutera det som nu är förslaget. Det kommer att komma fler tillfälle att lämna synpunkter på detta under vintern. Vi hade även möjlighet att lyssna till Tobias Bååth och Thomas Björkberger från Tjustbygdens Sparbank och Sparbanksstiftelsen, mer om det senare…

Det kändes som en mycket givande dag och det var både glada och mätta personer (Odensvi lanthandel levererade självklart lunchen för dagen) som lämnade et soligt Odensvi. Troligtvis även fyllda med inspiration och goda intryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: