Hur får vi pengar till vårt projekt?

finanseirna
En av punkterna under landsbygdsdagen var ”hur hittar vi pengar till vårt projekt?” Att hitta pengar är ibland en hemsko för lokal utveckling. Men det finns en hel del vägar och finansieringsmöjligheter, och det är dumt att tidigt fastna i bristen på pengar.

Självklart finns det fler än de som jag skriver om nedan, men dessa är de vanligaste i vårt område.  

Bilden kommer ifrån Hela Sverige ska levas skrift – Handbok i lokal finansiering. Mer går att läsa på deras hemsida.

Crowdfunding – gräsrotsfinansiering

Gräsrotsfinansiering eller på engelska, crowdfunding, är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Det finns idag flera hemsidor där man kan registrera sitt projekt, för att andra enkelt ska kunna bidra. Man kan självklart lika väl använda sig av en sparbössa i lanthandeln, (eller annan lämplig plats), men en av fördelarna med hemsidorna är att det är enkelt för de som bor utanför bygden att lägga en slant. Det kan vara utflyttade eller sommargäster som vill bidra.

Gräsrotsfinansiering har blivit ett allt mer populärt sätt att finansiera kulturprojekt och att starta nya företag. (eller utveckla gamla). En av de svenska sidor som finns för gräsrotsfinansiering är lokalkapital.se, de har även tagit fram en kort film som visar på vikten av att små företag kan få växa i våra samhällen.


Leader Kustlandet

Kustlandet har drivit leaderarbete i Västerviks kommun i 14 år. Deras arbete följer EUs strukturfondsperioder,och just nu väntar vi på att perioden 2014-2020 ska komma igång. (jo, viss fördröjning är det…). Kustlandet har finansierat många större och mindre projekt i kommunen. Här kommer några exempel:

 • förstudie för bredband i Hummelsta och Odensvi
 • förstudie av golfbanan i Loftahammar
 • latrintömningsstationer i Blankaholm, Västervik och Loftahammar
 • skateboardramp i Gamleby
 • Trollstigen på Garpedansberget
 • klätterprojektet Granit
 • Skyltprojekt i skärgården

Projekten ska helst ske  i samverkan mellan föreningsliv, företag och det offentliga. Kustlandet kan i de mindre projekten stå för hela summan (mot att föreningen lägger ner ideellt arbete), men i de större projekten kan det vara nödvändigt med att det finns en till finansiär. Leader Mälardalen har spelat in en film som visar vad det kan handla om.


Landsbygdsprogrammet – Länsstyrelsen

Landsbygdsprogrammet följer samma tidsperioder som Leader, men där har starten gått lite snabbare, så det finns redan möjlighet att söka pengar. Jag tycker att det kommande programmet känns mycket bredare och ”bättre” än det tidigare. Särskillt gillar jag satsningen på infrastruktur och hembygdsgårdar (även om jag tror att dessa pengar snabbt kommer att ta slut). Alla pengarna söker man via länsstyrelsens hemsida.  (men mer information om vad man kan söka för finns på jordbruksverkets hemsida) 

Projektstöd för bredbandsutbyggnad

Pengar för att bygga fibernät…

Investeringar i småskalig infrastruktur

Här kan man få pengar för att:

 • sätta upp vägbelysning
 • anlägga mindre vägar eller pendlarparkerning
 • bygga bryggor och broar
 • skapa system för samåkning
 • investeringar i service och fritid på landsbygden
 • stöd för investeringar i anläggningar för idrotts- och fritidssysselsättning samt till samlingslokaler för olika typer av aktiviteter.

Investeringar i infrastruktur för rekreation och för turistinformation

 • För investeringar i till exempel badplatser, lekplatser eller leder för vandring, cykel, kanot och skoter.
 • Ta fram och sprida turistinformation. Som turistinformation räknas information som syftar till att få fler besökare till landsbygden. Det kan exempelvis vara turistbroschyrer, webbplatser och skyltar för att informera om bygden och de natur- och kulturarv som finns.

Utveckling av natur- och Kulturmiljö

 • att återskapa park- och trädgårdsmiljöer, murar, gärdsgårdar och andra värdefulla kulturmiljöer
 • att anlägga småbiotoper och andra värdefulla naturmiljöer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader –hembygdsgårdar

 • Investeringar i själva byggnaden och som förbättrar tillgänglighet och information för allmänhet och besökare. (information för syn- eller hörselskadade, på olika språk eller exempelvis för barn.)

Tjustbygdens sparbank

sparbankTjustbygdens Sparbank ingen extern ägare som kräver utdelning. Istället styrs den av en lokal stiftelse – Sparbanksstiftelsen Tjustbygden. Överskottet återinvesteras i verksamheten och i lokalsamhället. Pengar från banken går bland annat till projekt inom såväl idrott och kultur som näringsliv.

”För oss är det självklart att ta ansvar och engagera oss i våra ungdomar och för en mer levande landsbygd för vi vet att tillsammans så gör vi skillnad!”

Banken har inga externa ägare, så all vinst ska gå tillbaka till verksamheter och personer i kommunen.
Banken har inga externa ägare, så all vinst ska gå tillbaka till verksamheter och personer i kommunen.

Under landsbygdsdagen fick vi reda på att de gärna tar emot ansökningar, och att de har en hel del pengar att dela ut – men att de är nogsamma med till vad. De jobbar inom hela Västerviks kommun, och genom att titta på tidigare projekt kan man få en hint om vilka projekt de kan tänka sig att stödja framöver.

Som sökande behöver man inte heller fundera så mycket på om det man vill göra ska falla under sponsring från banken, eller bidrag från stiftelsen – det hjälper handläggaren på Tjustbygdens sparbank till at ordna upp.

På hemsidan ”enbättrebank.nu” kan man få inspiration från tidigare projekt, och läsa hur man ansöker.


Sist, men inte minst viktig för det – Västerviks kommun

Det går även att söka pengar från kommunen för att genomföra insatser. Delvis så finns det pengar för kulturaktiviteter  (söks via länken)- men även för ”landsbygdsutveckling”. Ofta handlar det om bidrag på max 20 000kr, men även större belopp kan beviljas till lovvärda satsningar. Här är några exempel på projekt som fått pengar:

 • Skyltar till Odensvi
 • Turismutveckling i LoftahammarPengar
 • Överum NU!
 • Nyhetsbrev till Gunnebo
 • Flaggstång till Blankaholm
 • Informationsplats till Edsbruk
 • Belysning till scenen i Ankarsrum
 • Promenadstig till bussen i Verkebäck

Dessa pengar söks via landsbygdsutvecklaren.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: