Bredbandsmöte: Utan anslutningar byggs inga nät

 

 

Igår (21 januari) så genomförde Landsbygdsrådet årets första möte. Närmare 40 personer hittade till kommunhuset denna halkiga kväll för att få höra från Västervik Miljö och Energi (VMEAB) var i arbetet de är idag.

En av de viktigaste sakerna som framfördes under mötet är att intresset är idag för lågt för att vi ska lyckas med bredbandsutbyggnaden på landsbygden och i våra tätorter. Vi måste därför gemensamt – men allt vad vi kan – arbeta för att fler är villiga att ansluta sig. Det handlar inte om att kommunens bolag ska dra in en massa pengar eller att någon ska bli rik – det handlar om att vi måste vara många som är med och delar på kostnaden för att det ska gå att gräva.

Statens pengar räcker en liten bit till landsbygden – men alla tätorter måste finansiera sig själva. Varje anslutning som tillkommer gör att vi kan gräva längre – nå ut ytterligare och erbjuda fler fastigheter att ansluta sig.

För hur trist det än låter – om inte fastighetsägare är villiga att betala för att ansluta sig, så kommer inga nät att byggas. Och det kommer påverka utvecklingen på landsbygden och i våra tätorter….

Här kommer en sammanfattning från mötet :

 • Målet är att 90% av kommunens hushåll ska ha tillgång till bredband med minst 100Mb/s. (dvs fiber)
 • Arbetet delas upp i ”tätorter” och ”landsbygd”. Som tätorter räknas (självklart) alla tätorter med fler än 200 invånare.
 • Det finns möjlighet att söka pengar från länsstyrelsen/landsbygdsprogrammet för bredbandsutbyggnad på landsbygden. Tätorterna ska anslutas på kommersiell väg.

Landsbygd

 • VMEAB har ansökt om pengar från länsstyrelsen. Kartan visar de områdena som VMEAB sökt för.
 • Valet av områden är baserat på var de varit störst intresse. Hur stort intresse det är i respektive område kan man se på VMEABs hemsida.
 • Områdena ”packas” ihop till 4-5 ansökningar som skickats till länsstyrelsen. Man gör så här för att projekten sedan poängbedöms, och för att få maxpoäng så måste varje område innehålla minst 200 fastboende fastigheter.
 • Det är väldigt hårt tryck i landet och i länet på de pengarna som finns för bredband på landsbygden. För att man ska beviljas så bör man ha ”full pott” i poängbedömningen.
 • För att få full pott så måste man ha en anslutningsgrad på över 75% (helst 85%). Det innebär att minst 75% av de bofasta fastigheterna säger att de kommer ansluta sig till nätet. På VMEABs hemsida ser du hur hög anslutningsgraden är i ditt område.  (Kolla högerspalten. Samma tabell finns på alla områdessidorna.)
 • Inga områden har idag 75% anslutningsgrad (även om Skedshult är bra nära). Att få upp denna siffra i alla områden är det som vi måste prioritera fram till påsk.

Tätort

 • Boende i Loftahammar och Gamleby har idag ett erbjudande om att ansluta sig till fibernätet. När anslutningsgraden är 40% så är det tillräckligt för att bygga nätet.
 • Erbjudande till Övriga tätorter (Överum, Ankarsrum, Edsbruk, Hjorted, Gunnebo mfl.) kommer senare.

 

fiberomraden-landsbygd

2 reaktioner till “Bredbandsmöte: Utan anslutningar byggs inga nät

Lägg till

 1. Hej, fick brev från ip only småland i veckan, hänger det ihop med detta eller är det en konkurrent? Tacksam för lite mer info, skickat mail till Lotti, men inte fått svar ännu

  1. Hej! Ip-only och Västervik miljö och energi (vmeab) är två olika bolag som bygger. Jag har kontaktat vmeab för att höra om deras utbyggnadsplaner i Överum, därav inget svar än. Det är relativt vanligt att om en nätleverantör byggt fiber i ett område, så är det ingen annan som ger sig in där. (Lite ”första byggaren mutar in området”) Har man fått ett erbjudande som ser ut att genomföras, och det inte samtidigt finns någon annan som är ute och säljer ett alternativ så kan det vara bäst att ta det som erbjuds – annars riskerar man att bli utan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: