Storstadsnorm styr hockeyn – dags för nytt dackeuppror!

dackeupproret

”Låt klubbarna får drömma!”

Så stod det på den banderoll som klacken i Tingsryd höll upp under gårdagens match. Landshövdingen i Kronoberg, Kristina Alser tog bilden som jag lånat, och hon skrev:

”3650 åskådare i Tingsryd med knappt 3000 invånare imponerar! Sådant händer bara på landsbygden. Vilket engagemang o vilken härlig kväll det blev. Tack Tingsryd för en spännande match o så klart stort grattis till 3-0-vinsten mot AIK! ‪#‎landsbygdenrockar‬

Jag erkänner. Jag är mer eller mindre ofrivilligt hockeyintresserad. Orsaken är att min sambo är totalt hockeytokig. I den härliga nyförälskelsen lärde jag mig allt om hockey och följde med honom på matcher runt om i södra Sverige. Såhär tio år senare så är mitt hockeyintag betydligt mindre. Jag läser hellre om storstadsnorm i bloggar som ”Härifrån” eller flödet i ”Glesbygdsgirls” medan det slåss och kivas på isen. 

Men då händer det. Storstadsnormen visar sig styra även svensk hockey.

I förra veckan tittade han på tv:s hockeystudion i samband med SHLs matcher. Diskussionen handlade då om hurvida Tingsryd skulle få spela i sin hemmaarena om de skulle ta sig till SHL.

Tingsryd har 3037 invånare i centralorten och strax över 12000 i kommunen. De har idag en arena som tar 3000 besökare. Men vill man spela i högsta ligan – SHL – räcker det inte med att vara bäst i Allsvenskan och sportsligt skaffa sig rätten, man måste även ha en arena som tar 5000 personer (och uppfyller en massa andra stoleksbaserade kriterier som antal sittplatser, utrymme för media m.m.).

Ledningen för SHL, och stockholmsjournalisterna (med den store fd tränaren och hockeytyckaren Niklas Wikegård som fanförare), hänvisar till att ligan måste vara proffsig, ”och då krävs det att arenan håller måttet”.

Tingsryd, fina småländska Tingsryd, håller på att klara de sportsliga kraven. Men kan falla på storstadsnormen. Hittar de ingen alternativ hall så får de spela kvar i Allsvenskan.

Men ärligt – vad ska Tingsryd med en arena som rymmer nästan halva kommunens befolkning? Hur ska de rimligen kunna få ekonomi i en sådan satsning?

För när det kommer till hockeyhallar så är det sällan, mycket sällan, som dessa byggs utan en betydande kommunal insats. Denna ”proffsiga” liga genererar nämligen inte så mycket pengar så att klubbarna själva kan ta kostnaderna. Sthlomsjournalisterna och SHL pratar om att ”klubbarna måste planera om de vill satsa – reglerna är klara” – men ska verkligen kommunen behöva hålla koll på talangnivån i hockeyklubben?

Är det de äldre och skoleleverna som ska behöva ta notan för att kommunen har ett sportlag som är fantastiskt – hur kan dessa två grupper ens behöva ställas emot varandra? Bör inte det sportsliga vara i fokus? Och framförallt – bör inte ligan bära sina egna kostnader?

Är inte reglerna, egentligen, ett sätt för att utesluta de skickliga klubbarna i småkommunerna till förmån för storstadslagen (som de senaste åren trillat längre, och längre ner i tabellen)?

Varje år som ett stockhomslag hänger på gärdsgården för nedflyttning kommer nämligen diskussionen om att ”det är skadligt för sporten om stockholmslagen åker ur”. Publikintresset och sponsorintresset minskar om inte det finns ordentligt med 08-representation i elitligorna. Utifrån detta har man diskuterat lösningen att ”stänga ligan” för att försäkra sig om at de inte ska kunna åka hur – hur dåligt de än spelar, och att inga smålag ska kunna komma upp, hur bra de än är.

Jag tror att det egentligen handlar om att intresset från de stockholmsbaserade journalisterna minskar. Intresset i Tingsryd, eller i Västervik för den delen, har nog aldrig varit så stort som nu.


 

Det ‪#‎dackeupproret‬ som Tingsryd nu lanserar är inte enbart i intresse för smålänningar – det är för alla småkommuner som vill drömma. Sportsliga framgångar ska inte begränsas av kommunens ekonomi. Gör SHL till en liga som alla kan drömma om. 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: