Hur kommer ambulansen ut i skärgården?

ambulans skärgård
Klicka på bilden för att läsa nyheten 

 

En av de sidor som jag följer på facebook är tidningen Skärgården, som rapporterar om det som händer i Stockholms skärgård.

 

Här om dagen dök denna nyhet upp i flödet. En öbo i Stockholm skadade lårbenet och behövde hjälp. Ambulanspersonalen kunde dock inte ta sig ut till den boende eftersom att de inte hade tillgång till båt. En privatperson erbjöd att skjutsa ambulanspersonalen:

”Då vägrar ambulanspersonalen att åka i båten och säger att det inte är tillåtet. De sätter sig istället  i ambulansen och inväntar RS Stenhammar som kommer cirka en timme senare efter att släkt och grannar först guidat dem rätt.”

Hade detta kunna hänt i vår kommun?

Min spontana känsla var ”nej”. Min bild av vår räddningstjänst är att de har god beredskap för utryckningar i skärgården. Och framförallt – de är kreativa och flexibla. Jag skickade ändå en fråga till vår Räddnings- och säkerhetschef – Joakim Jansson. 

Hej Lotti!

Tror inte vi behöver vara oroliga för detta. Räddningstjänsten har alla tänkbara resurser, stidsbåt, svävare, aliminumbåtar, gummibåtar och uppblåsbara båtar som vi kan använda för att få ut ambulanspersonal i skärgården och vi har avtal med dem. Det är också så att ambulanspersonalen i Västervik/Gamleby är vana att vara i skärgården och åker ibland med privata aktörer då vi ser att det är snabbaste sättet att nå den hjälpsökande.

Med vänlig hälsning!

Joakim Jansson

Mycket strul och problem, blir aldrig strul och problem om man tänkt efter före.

Joakims svar tycker jag visar på att räddningstjänsten (som är en del av kommunens verksamhet) och ambulansverksamheten (som är en del av landstinget) har tänkt igenom vad det innebär att ha ansvar för en skärgård. Det finns inte heller några formella regler som hindrar dem att agera ”på smartaste sätt” om de egna lösningarna inte räcker till. Här har man insett att det är viktigt att samverka.

Liten och smart?

Kanske är detta ett exempel på när det är bra att vara liten. Vår räddningstjänst känner flera av de som bor och verkar i skärgården. Flera i personalen har säkert själva båt, och vet hur isen kommer och försvinner på olika sätt i olika delar. Men vet vem man ska ringa för att få den information man behöver. I en större region – som Stockholm, kan jag anta att lokalkunskapen blir mindre. Har du ansvar för ett område med 100 000 invånare, så är det säkerligen svårare att veta vem som känner till isfria bryggor i mellanskärgården.

 

Tillsammans skapar vi trygghet

Även om det kommunen har som uppdrag att släcka bränder och landstinget ska hjälpa dig när du är sjuk eller skadad, så är trygghet och beredskap är något som vi alla kan jobba med. Vi börjar med det enklaste och självklara – alla ska ha en brandvarnare och en brandsläckare hemma. När det är avklarat så kan man även fundera på hur man kan hjälpa sin granne, om den är i behov av hjälp. Vad har vi för beredskap i vår bygd?

Jag vet att i skärgården finns det (eller i alla fall fanns det) telefonlistor så man vet vem i bygden man kan ringa (efter att man ringt 112) när olyckan är framme. Här finns även frivilliga brandvärn, bårar, brandsläckare och ofta även förteckning över sjukvårdskunniga på öarna.

Vill du lära dig mer?

Civilförsvarsförbundet är en organisation som utbildar, informerar och hjälper till vid kriser. Det består av helt vanliga personer som väljer att skaffa sig kunskap som kan vara av stor betydelse för sig själva, och för sina grannar. I Västerviks kommun finns en lokalavdelning för civilförsvaret. 

Och självklart – vår egen räddningstjänst. de har tidigare haft kurser i beredskap och ägnar delar av sommaren åt att stå på torgen och marknaderna för att informera om hur vi kan vara förberedda. Självklart alltid beredd att rycka ut till den som så behöver. Oavsett om de kan ta sig dit med bil, eller med båt.

1255208_698986946791338_1128186842_n

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: