Bostadsbristen finns överallt- Nu inventerar Odensvi intresset

Regenten annons Intressef.-page-0012014 skrev jag om den osynliga bostadsbristen på landsbygden. Jag menar, då som nu, att vi inte vet något om efterfrågan av bostäder utanför de större orterna – för det saknas gemensam bostadskö.

Varje ort har sina hyresvärdar och då kommunens bostadsbolag endast har lägenheter i Ankarsrum, Gamleby, Västervik och Överum så finns det ingen anledning för personer som vill bo i Hjorted att ringa dem. Vill man bo i Hjorted ringer man Tryggbo, vill man bo i Gunnebo så kontaktar man Akka och Edsbrukssugna ringer Edecta. Hur många förfrågningar, eller hur trycket är på olika orter är därmed mycket svårt att säga.

Vad vi däremot vet är att det finns få lediga bostäder. Förra året genomförde en av mina kollegor – Per Sjöstrand – en inventering av tillgängliga bostäder i kommunen. Han gick igenom ort för ort, kontaktade de som ägde både lägenheter och som hade ”ett extra hus på gården”. Genom den fick vi reda på att det finns väldigt lite ledigt i hela kommunen. En mäklare jag känner berättar att det är väldigt mycket färre hus än vanligt till salu just nu och trycket på de som finns är stort.

Odensvi är en av de byar som länge påpekat att det saknas bostäder i bygden. För en väldans massa år (erkänner att jag inte vet när..) sedan gick bygden ihop och byggde egna lägenheter i byn. Lägenheterna finns kvar, även om de ägs av annat företag. Och lägenheterna är fulla av Odensvibor.

Intresseföreningen har länge planerat att göra om resan. De vill bygga enplanslägenheter där både äldre, och yngre kan bo.Ett utmärkt första boende, eller ett hem för den som inte orkar skotta längre. 2011 genomförde vi en Inspirationsresa till Rudskoga där det byggts liknande lägenheter – något som blivit mycket lyckosamt. Odensvi har sedan tagit fram ritningar och offerter på bostäder (som de visade på landsbygdsdagen i Odensvi) , och de har spanat in en markplätt.

Men, för att få riktigt torrt om fötterna inför start, så skickar intresseföreningen nu ut en fråga – ”är du intresserad av att bo i lägenhet i Odensvi?” Förhoppningsvis kommer detta få tillräckligt med gensvar, så att de har ett konkret underlag att visa för banker och investerare. Så att fler ser det som Odensviborna redan vet – självklart vill man bo i Odensvi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: