Möjligheter ”bakom ladan” och en ny badplats i Gunnebo

Efter Överum, Gamleby, Hjorted, Loftahammar, Ankarsrum och Blankaholm så var de då ÄNTLIGEN dags för uppföljningsmöte efter promenaden i Gunnebo. Vanligtvis så sker uppföljningen dryga månaden efter själva promenaden, men då jag var hemma med en ny liten människa i höstas så fick det vänta. Kanske lite för länge, förvisso.

Men i onsdags var det dags. Jag och chefen Bruno packade bilen full med bullar och begav oss till Folkets hus i Gunnebo.  Där möttes vi att trettiotalet glada och nyfikna ortsbor fulla med bra förslag och synpunkter. Som vanligt startade vi med att berätta om allt som hänt och gå igenom listan med allt som kommit upp på promenaden.

Här kommer en sammanfattning

  • Den dåligt dränerade remsan mellan gångvägen och gatan på Centrumvägen fick ny dränering i höstas.
  • Bänkar efterfrågades lite ”runtom” på orten, men främst vid dammen och Venerna. Här ägs mycket mark av bruket och vi (komunen) kan inte ställa ut möbler där utan att få ok. Men de bänkar som önskats till pulkabacken står på plats. En på toppen, och en i botten.
  • 5 nya papperskorgar har skruvats upp på platser som föreslagits under och efter promenaden.
  • Gång och cykelvägen längs Sportvägen som är gropig och gräsig kommer att få ny beläggning i samband med att gatorna återställs efter fibergrävningarna.
  • Vi har uppmärksammat KLT och bristerna på busshållplatsen i Verkebäck, Verkebäcksvägen, riktning mot Västervik. (och de i sin tur har tagit upp detta med Trafikverket).
  • Vi kommer blocka bort lite sly vid Lilla Torget och en stor buske/träd vid korsningen Västrumsvägen/Centrumvägen.
  • Det förekommer mycket gatuparkering på bland annat ringvägen. Vi kommer skicka ut parkeringsvakten lite oftare än tidigare. Och parkeringsvakten har även fått i uppdrag att komma med förslag på eventuell begränsning (parkeringsförbud).
  • Nästa vinter kommer det vara belysning i pulkabacken…

Bakom ladan?

hovgårdsområdetVi berättade även om den bortglömda detaljplanen för Gunnebo. En riktig pärla från  1971 som bär namnet Hovgårdsområdet. På mötet diskuterades det om just detta namnet. Hovgården var enligt de närvarande ”nedre bruket”, och detta området, som kartan visar, kallas om något för ”bakom ladan”. (Kom gärna med bättre namnförslag…)

Detaljplanen tillåter bostäder, både flerfamiljshus och villor men fin utsikt över Venerna. Hade det bara funnits väg och avlopp så skulle kommunen kunna sälja dessa tomter idag. Och om några år så tror jag att detta kommer vara verklighet. Inget dåligt ställe att slå ner bopålarna på…

Framåt?

gunnebo_utvecklingsdialog_res-page-002Efter att vi gått igenom det som gjorts och det som sagts tidigare så ställde vi oss frågan ”Vilka förändringar är viktiga för Gunnebos utveckling?”

Över en kopp kaffe och bullar så startade diskussionerna i grupper. Varje grupp skulle få fram minst tre förslag, och när dessa presenterades så visade det sig att några saker återkom. Badplats, infart och cykelvägar. Med hjälp av kryss fick vi sedan fram det viktigaste – badplatsen, nära vård och cykelväg till Västervik. Tydlig signal till oss på kommunen vad vi ska göra… Den föreslagna platsen för badplatsen (Ortberget) ägs av Gunnebo Industrier, men vi på kommunen får helt enkelt ta kontakt med dem för att se vad som går att göra (och undersöka om platsen är lämplig). Vi förstår att gunneboborna känner att nuvarande badplats ligger lite långt ifrån.

Tack alla ni som kom på mötet – och jag hoppas att vi möts igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: