Årets ideella samhällsutvecklare – en enträgen bioförening med landsbygdshjärta

När vi (Västerviks kommun) fick priset som ”årets landsbygdskommun” blev vi enormt stolta. Den lycka vi kände ville vi skicka vidare till alla de som varit med och bidragit. Det var en av anledningarna till att vi instiftade priset till ”årets ideella samhällsutvecklare” i Västerviks kommun.

Första året, 2016, tilldelades det Storsjö IF. Även detta år valde kommunstyrelsen en förening – nämligen Gamleby Biografförening – mer känd som Tjust bio.

 

Grunden till föreningen lades 1977 då ridån drogs igen på Gamlebys biograf. Detta nederlag visade sig vara starten på en enträgen och nyskapande förening som snart firar 40 år. Istället för att acceptera läget så valde några eldsjälar initiativet till att starta upp en biografförening på orten.

Den nya lokalen blev Åbyskolans aula, och där huserar Tjust bio än idag. Föreningen visar film året om, och har ett program som tilltalar både barn, actionlystna och smalfilmsentusiaster. verksamheten sköts ideellt och alla pengar går tillbaka till verksamheten.

Jag minns själv ett möte med Tjustbio för något år sedan. Då ville de digitalisera bion med ny projektor och bättre ljud. Styrelsen hade identifierat ett stöd från filminstitutet som de var berättigade till, och de hade en rejäl egen slant i bagaget. Nu vände de sig till kommunen för att höra hur vi kunde bidra (en förutsättning för statligt stöd). I samtalen kom det fram att föreningen lagt stora pengar redan på att byta ut stolar i Aulan. Detta trotts att de varken ägde lokalerna eller hade långsiktigt hyreskontrakt. Man försökte hålla nere kostnaderna för att få pengar över som kan förbättra bioupplevelsen för gamlebyborna.

Så för tre år sedan skrevs ett nytt kapitel. Tjust bio startade en filmfestival. i Gamleby. På sin hemsida skriver de att de ”vill sätta sitt avtryck på kulturkartan och ge landsbygden sin beskärda del av filmens glamour.” temat för festivalen är just landsbygd – och filmerna som visas är en blandning av kända rullar med landsbygdstema och pärlor med lokal anknytning.

”När vi fick idén om en filmfestival tog sig många för pannan! Men visst! Ett gäng snabbt och ideellt arbetande entusiaster fångade bollen och tack vare generösa sponsorer som Sparbankstiftelsen Tjustbygden, Västerviks kommun, Svenska Filminstitutet och privata sponsorer blev det möjligt. Gamleby biografförening och Tjust Bio gläder sig åt att kunna erbjuda en tredje filmfestival av rang.”

Det är en ynnest att ha en förening som med kulturen som kraft lyfter landsbygdsfrågorna och landsbygdens perspektiv. De bidrar till viktiga samtal och ökad kunskap om frågor som är viktiga för vårt samhälle. En värdig vinnare av (enligt mig) kommunens finaste utmärkelse. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: