Lycka är att få promenera med ortsbor

Innan promenaden i Totebo ringde telefonen. ”Jag kan tyvärr inte vara med ikväll, men jag vill berätta att det stinker avlopp från ån om kvällarna? Och det är bäckmörkt på bron.”

Dagen efter ringer telefonen igen. ”Jag kunde inte vara med igår, men jag har lite idéer. Förut kunde man gå runt sjön, men stigen är borta. Ni vet väll att lekplatsen är en jättehit och används massa, men den behöver kanske någon mer grej. Och vi skulle önska ett utegym, kanske vid boulebanan …och sittplatser i parken. Det som ni gjorde i Hjored blev jättebra. De här promenaderna som ni gör är jättebra. Det känns verkligen som att ni lyssnar på oss som bor på de mindre orterna. Och det händer saker”

Och vi är jätteglada att ni vill berätta. 

Kommunens uppdrag är att finnas där för sina medborgare och utföra den service som staten ålägger oss, och de behov som finns lokalt. Det är omöjligt att gissa sig till de lokala önskemålen eller behoven. Vi behöver er hjälp. Egentligen är kommunens växel alltid öppen, och det går ständigt att komma in med förslag på förbättringar. Men, få orkar lyfta luren för att berätta att det behövs en ny papperskorg, eller att anslagstavlan ramlat omkull. Det där hålet i asfalten kommer kanske inte felanmälas än på ett tag och förslagen på hur ortens centrum kan bli finare och trevligare… vem ska de lämnas till?

Förbättringspromenaderna gör mycket enklare för både oss på kommunen och er på orterna. Vi får en temperaturmätare och får möjlighet att diskutera samma fråga med flera på en gång – och de som är med på promenaden kan ta upp den där felriktade skylten som de stört sig på i flera år.

Efter att ha genomfört nio promenader så har vi lärt oss att det material som vi får in är ovärderligt. Vi lär oss massvis om vårta orter och bygder och får träffa engagerade och drivande ortsbor som på olika sätt jobbar för att göra sin plats bättre. 

Vi möts ofta av tacksamhet från bygderna. Likt mannen på telefonen är man glad över att kommunen bryr sig och lyssnar.

Men ni ska bara veta att det är vi som är gladast. När jag och kollegorna sätter oss i bilen på väg hem så bubblar det av energi. Vi diskuterar lösningar, möjligheter. Vilka som behöver kontaktas och vika steg som behöver tas för att göra stora och små förändringar.

För hade ingen dykt upp, eller ringt, så hade vi stått utanför butiken och kliat oss i huvudet.

Kommun + invånare är den enda ekvationen som kan göra vår plats på jorden bättre.

Tack alla ni som går med oss. 

IMG_0242 - Kopia
Några av deltagarna på promenaden i Totebo.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: