Edsbruk fortsätter att sätta trafiksäkerheten högst

Drygt två månader efter promenaden i Edsbruk så var det dags för uppföljning – utvecklingsdialog! Jag och min kollega och Edsbruksbo –  Erik – tog med oss bullar och kaffe till Bruksgården.

Vi började som alltid med listan – sammanställningen av det som vi hörde på förbättringspromenaden. Jag visade bilder som vi tagit och berättade om våra funderingar och planer.

I korthet sa vi så här:

  • Lekplatsen ska kompletteras med en högre ruchkana. Tjejerna som vi träffade på lekplatsen under promenaden har helt rätt – den är för liten och det måste finnas något att klättra på.
  • Grillplatsen på badplatsen ska renoveras innan sommaren. Ny grillstad och byte av stockar.
  • Dagens gång- och cykelvägen genom samhället och till skolan behöver förbättras. Det finns även poänger med att förlänga den mot Helgenäs.  Detta är ingen lätt sak att få till (för att citera en äldre kollega – ”hade det varit enkelt, hade det redan varit löst”). Det är smalt nästan hela vägen genom samhället, och det är svårt att bygga ut gatan ytterligare – vilket behövs för att få bra plats till gående. Vi kommer ta denna fråga med Trafikverket, då det är de som äger vägen.

Efter denna inledning så gick vi över till framtiden. Grupperna satte snabbt igång och arbetade, och jag fick utmärkt hjälp från två edsbrukare med att få fram kaffe och bulle till alla.

Vid redovisningen hamnade vi i ett litet stickspår. Lappen ”Varför längre från Västervik till Edsbruk än tvärtom” lockade fram flera anekdoter. Det fanns flera exempel på när stadsbor uttryckt tveksamhet till om Edsbruk verkligen var en del av kommunen, eller någon som sagt ”jag ska på möte i Edsbruk – räcker det om jag åker två timmar tidigare?” Anekdoterna resulterade i många fniss och igenkännande skratt. För er som möjligen undrar så tar det 30 minuter med bilen mellan orterna. Oavsett i vilken riktning man åker.

Men åter till samtalet. Efter kryssandet så stod det klart att kollektivtrafiken är viktig på orten. Orten saknar även en samlingsplats, ute eller inne – men där man kan mötas. Den första frågan behöver vi bena i lite ytterligare innan vi tar den med KLT. När vill man åka buss? är det vardagar eller helger? är det bara kvällstid som tidtabellen inte räcker? Samlingsplatsen är lite svårare, men inte omöjlig. Inget är ju omöjligt. Men hade det varit lätt så hade det redan varit löst..

Tack alla ni som kom och tyckte till. Ni bor i en riktig pärla.

edsbruk_utvecklingsdialog_res_Sida_2?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: