Nytt stöd till vår service!

På en presskonferens för drygt en månad sedan presenterades det att kriterierna för det statliga servicestödet skulle ändras. En liten, liten förändring hade gjorts, som fick stor effekt för oss. Och som fick mig att dansa på kontoret. 

För att få ”Särskilt driftstöd till dagligvarubutiker i sårbara och utsatta lägen” krävdes det tidigare att ingen annan butik låg närmare än 15 km. I och med att vi har gott om butiker i vår kommun, så innebar det att endast Blankaholm har fått stödet. Stödet baseras på omsättningen, och landar på mellan 150 000 och 300 000kr /år.

Men, så kom ändringen. Regeringen beslutade att från och med 2018 så är det 10 km som gäller. jag plockade fram kartan och började mäta. Sen kom dansen. För ändringen innebär att butikerna Odensvi, Blackstad och Totebo numer är berättigade till statligt stöd. Och Ukna. 10,4 km är det mellan butiken i Ukna och butiken i Edsbruk. Det var på håret.

Konkret så ger det handlarna på dessa orter lite större möjlighet att få verksamheten att gå runt, och kanske kan bygga om i lokalerna eller ge bättre service. Eller som Bertil (Totebo) sa i dagens Västervikstidning. ”Jag skulle vilja byta ut belysningen här inne, det är inte gjort sen 60-talet”

Butiken är viktig – säger staten

Jag känner dock våra handlare rätt så väl. Och även om de blir glada över tillskottet (som innebär att staten säger att deras arbete är värdefullt för samhället) , så skulle de helst slippa det. Alla företagare vill att deras intäkter ska komma ifrån kunderna.

Butikerna finns kvar så länge som vi handlar i dem. Och Inget statligt stöd i världen kan kompensera för förlorade kunder.

De andra butikerna då?

Kanske undrar du varför inte butiken i Överum eller Loftahammar får stöd. Jo, det finns en (logiskt) maxtak. Om butiken har en omsättning över 11 miljoner så får man inte ta del av stödet. Det innebär att butikerna i Edsbruk, Loftahammar, Överum och Ankarsrum är exkluderade. Butiken i Hjorted ses som en filial, och inte som en fullsortimentsbutik och är därmed inte berättigad. Vilket i sin tur är tur, då den hade i så fall ”slagit ut” Totebo, då dessa ligger för nära varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: