Nationaldagstal i Gamleby

När jag googlade på ”nationaldag tal” så hittade jag mängder av helt fantastiska tal. Sånt ger ångest.

För att förenkla för andra vanliga människor som kommer efter mig så bidrar jag därför här med mitt helt normalbra tal. 🙂

Håll till godo.

PS. Det passar bäst i Gamleby…

Tal

Bästa Gamlebybor

Västervikare

Smålänningar

Gamla och nya svenskar

När man får ett sånt här hedervärt men svårt uppdrag så är nog det sämsta man kan göra börja googla. Men det gjorde jag. Jag googlade nationaldag + tal.

Gör man det så hittar man snabbt storslagna formuleringar av kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, stadsministrar och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Det är tal av olika individer som på olika sätt beskriver förändringen. Hur landet Sverige har utvecklats från då till nu. Hur vi stretat på magra småländska åkrar till ett internationellt teknik- och Musikunder. Hur vi gått från falukorv och Skogaholmslimpa och en tv-kanal som visar Hylands hörna. Till falukorv med couscous, 200 kanaler och 50 matlagningsprogram. Hur vi har gått från en nation som sett likadana ut och trott på samma gud till nation som speglar världen och där vi tror på alla gudar eller ingen alls.

När jag var liten fick jag lära mig att du bodde 8 miljoner människor i Sverige. Idag är vi tio.

I vintras fick jag vara med i Åby herrgård och fira Finlands 100års jubileum. Det blev tydligt för mig vilka utmaningar vårt grannland kämpat sig igenom. Hur människor i städer och byar i närtid har ställts mot varandra. Och jag kände mig tacksam för mitt land, vårt land, som undsluppit inre stridigheter och yttre hot. och där vi som kallar oss svenskar kunnat utveckla vårt land i fred och frihet.

Sverige är ett vackert land. Vi har ståtliga älvar, vidsträckta ängar, mystiska skogar, trollfyllda berg och djupa vikar. Vi har fantastiska öar och en vindlande kust. Vi har underbara trekantiga torg. Vi har prunkande parker där vi kan mötas till vardags och som nu, till fest.

Men allt detta vackra skulle förlora mycket av sin glans om inte vi som bodde här var fria. Fria att tänka vad vi ville. Fria att säga vad vi ville. Fria att älska vem vi ville. Den frihet som vi åtnjuter idag beror delvis på tur. Tur att vi och vårt lilla land undsluppit andras ondska. Men minst lika mycket på många människors gemensamma kamp.

Demokratin är ingen naturlag. Den är vår gemensamma skapelse. Och med den har vi gemensamt format vårt land, vårt småland, vår kommun och vårt Gamleby. Vi har infört en av världens bästa föräldrarförsäkringar, byggt upp skattefinansierad sjukvård i världsklass samt likvärdig och gratis skola. Lokalt har vi gemensamt besluta att ge fler möjlighet till högskoleutbildning, bygga bostäder för äldre och konstsnöspår.

Och även om det som vi gör här kan kännas litet och obetydligt i ett nationellt perspektiv så är det inte det. För det som vi väljer att göra här, i Gamleby, påverkar i första hand hur vi har det . Hur vi upplever vår vardag och våra liv. Men det ger även ringar på vattnet. Våra ideer, satsningar, initiativ och drömmar tar sig vidare ut i kommunen, länet, landet och världen och inspirerar andra. Formar besluten och riktningen för landet.

Så, även om det kan kännas som ett stort och svårt uppdrag – så är vi alla medansvariga, eller medskyldiga, för hur vår plats på jorden blir. Vi kan välja att stå utanför och hoppas att det går bra. Eller så kan vi vara med och ta ansvar och påverka riktningen. När vi röstar påverkar vi utgången i valet och därmed vilken politik som ska föras. Och när vi engagerar oss i Gamleby OKs barnverksamhet, eller Tjust IFs lovvärda integrationsarbete så påverkar nästa generations förutsättningar och värdegrund. När vi plockar upp ett skräp på gatan så bidrar vi till en renare miljö och en trevligare upplevelse för andra. Och när vi felanmäler den där lycktstolpen som slocknat så ger vi möjligheten för någon annan att gå hem tryggare i mörkret.

Vår plats och vår demokrati är inte en gåva. det är vårt gemensamma ansvar. Och på samma sätt som detta tal är en sammanvävning av ord som kommit ifrån kungen, prinsessan, stadsministern och Lotti – så är Gamleby ett resultat av alla röster som bor här.

Gamlebybor – Idag firar vi. I höst röstar vi. Och varje dag där emellan och i framtiden är det vi som skapar förutsättningar för liv, skratt och gemenskap.

Tillsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: