Minnen från ett kontor – tack och hej!

”Om fyra år ska Västerviks kommun vara Årets landsbygdskommun. Det är målsättningen för Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare på heltid i Västerviks kommun.”

VästerviksTidningen i Juni 2011. Jag hade jobbat drygt två veckor och försökte som bäst acceptera kommunens stämpelklocka och jobbdatorn firstclass och Windowsopperativ.

I morgon flyttar jag ut. Kontoret är nästan renstädat och jag har kastat rapporter och papper i mängder. När jag flyttade in tänkte jag fylla väggarna med bilder från våra bygder. Istället har de fyllts av ideer, tankar och minnen. Utskrivna a4 sitter sida vid sida med post-it med saker som gjorts och som inspirerar. Jag låter dessa få bli en sammanfattning av dessa sju fantastiska år.

img_6248
Första veckan på nya jobbet blev jag intervjuad av VT första gången. Det har blivit många möten med media sedan dess. Har haft epitetet ”linslus” bland kollegorna – vilket säkert stämmer. Men orsaken till klippbokens tjocklek är att jag har haft förmånen att jobba med saker som folk är intresserade av. Sen tog det fyra år och fem månader.
img_6249
…och så blev vi bäst i klassen. Kommunalrådet var så stolt. 
img_6250
Inbjudan till första Landsbygdsdagen – genomfördes 2012 i Ukna, 2013 i Loftahammar ,2014 i Getterum, och 2015 i Odensvi . Fyra spännande träffar där föreningsaktiva och samhällsengagerade kunde träffas, utbyta idéer och bli inspirerade. 
img_6247
Allt har inte gått som en dans. Det viktiga är hur jag väljer att hantera det. Ibland är det läge att högljutt protestera och svära – vilket har hänt (fråga mina kollegor..) . Men ibland är det läge att bara bita ihop och glömma – vilket också är vanligt. Förändringar är inte lätta. Och att vinna lätta segrar är inte skoj.
img_6246
Denna skapades efter ett möte som inte gick helt som vi förväntat oss. Vi fick mothugg och taskiga besked. Jag var som ett osande åskmoln i flera timmar –  ”Vi ska tamefasiken inte ge oss!”. Kollegan skrattade och sa ”dig bråkar man inte med..” eller sa han ”båkar”?  Vi gav oss inte. Har ni förresten sett att byggnaden på bilden blivit vit..
img_6252
Att inte engagera sig är lätt. Men inte vidare klokt i längden. 
img_6166
”Vem gör vi det gör för” är en fråga som alla i offentlig sektor borde ställa sig regelbundet. ”Vet vi egentligen vad de tycker, eller bara tror vi att vi vet..” Att delaktiggöra barnen i lekplatsen, som vi gjort i Edsbruk och Hjorted, eller som vi gjorde med Piazzan i Överum – ger inte bara ett bättre resultat – utan även en upplevelse av delaktighet och demokrati. Kommunen lyssnar – på riktigt. 
img_6165
Dokument. Planer. Strategier.  Kan vara så att just denna lapp provocerat mina kompisar planarkitekterna lite extra… Men min övertygelse är att medborgarna inte dömer sin kommun utifrån hur fina och välskrivna planer, policys och strategier som finns – utan för hur bra vi sköter skolan, lekplatsen, gräsmattan, gatorna. Planera ska vi göra, men det gäller att hitta balansen. 
img_6243
Promenaderna. metoden vi snodde från Kalmar och gjorde till vår (i den milda grad att resten av Sverige nu tror att det var vi som var först). Den saken som jag mest har föreläst om och inspirerat andra kommuner att ta efter. Lätt att kopiera, och så enormt viktig för att få kunskap och behoven och önskemålen i hela kommunen. 
img_6244
Våga stå för det du tror på. 

 

img_6254
Storstadens kvalitéer är självklara och behöver inte beskrivas. ”Alla” vet att staden är bättre, modernare, coolare, hållbarare och öppnare än landet – som gärna beskrivs som inskränkt, efter, tråkigt och miljöförstörande. Vi kallar det för storstadsnormen. Urbannorm. Därför måste vi påminna alla (och oss själva) om att det är ont om bilbränder och bilköer på landsbygden.

 

img_6245
Kossan på vågen. Påminnelsen om att den kollektiva visheten är större än den enskilda expertens. Det gäller bara att hitta sättet att smala in allas kunskap. Där kommer medborgardialogen in.
img_6253
Ungdomsdialogen med underbara Trix-teater. Lärde mig att det är stor skillnad i framtidsutsikterna hos våra unga, beroende på vilken skola de går på. Inte vidare kul, men viktigt att veta. 
171ce975-a754-44fa-8692-60ec770f2221-859-0000006d00aa61de_file
Skylten som inte kom upp blev kvar på kontoret. En påminnelse om att jag inte lyckas med allt, och att det ibland bara är att låta vara.
img_6251
Det blir inget luciatåg om man är ensam. Och när saker känns pinsamma och jobbiga så blir det lättare om man har vänner och kollegor att dela det med.

Nu ska jag testa något annat. För mig är inte fokus att jag lämnar kommunen. Helt ärligt, så har detta varit, och är en fantastisk arbetsplats med undrabara kollegor och spännande frågor. Jag vill tacka alla som varit med på resan. Några av dessa är…

  • Alla engagerade kommuninvånare – ni som är glada och nöjda och bara vill bidra. Ni är ju fantastiska, kommunen och er plats vore inget utan er. Ni ger energi och får oss att vilja mer.
  • Ni gnälliga, besvikna och arga medborgare. Utan era budskap så kan vi inte bli bättre. Och det är mycket mer utvecklande att ha ett telefonsamtal med någon som är missnöjd än någon som är nöjd… (i måttlig mängd bör nog tilläggas)
  • Nejsägare och dysterkvistar både inom och utanför organisationen. Ibland behövs motstånd för att jag ska ta den där extra farten och göra det på riktigt.
  • Politiker – en extra dimension och utmaning till vardagen.
  • Främst av alla – mina kollegor som gjort det roligt att komma till jobbet alla dagar. Så mycket kunskap och hjärta som finns i kommunorganisationen. En vilja att göra bra och göra rätt. 
  • Och självklart min chef – Bruno. Har lärt mig enormt mycket både om ledarskap och kommun av honom. En chef som inte bara låtit mig göra det jag velat och trott på, utan även utmanat mig att tänka ännu längre. 

Hur kommer det gå nu?

Det kommer gå alldeles utmärkt.

Sök mitt jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: